Deze week las ik in een artikel dat jij, als persoon, het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je het meest omgaat. In dat artikel kwam naar voren dat je een lijstje moest maken van de vijf mensen met wie jij de meeste tijd doorbrengt en wat hun eigenschappen zijn.

Op deze manier kun je, volgens de auteur, niet alleen zien wie jij bent maar ook welke mensen wellicht giftig zijn voor je eigen (psychisch) welbevinden.

Klinkt best logisch. Kunnen we zo in het volgende rijtje opnemen:

  • Vrouwen gaan op hun moeder lijken, dus als je schoonmoeder er nog goed uitziet zit je veilig
  • De persoonlijkheid van iemand kun je ontdekken door naar zijn vrienden te kijken
  • Een bedrijf is zo sterk als de zwakste schakel
  • Mensen die een prop maken van hun wc-papier zijn chaotischer dan diegenen die dat niet doen

Stuk voor stuk pareltjes. Ik trok de uitspraak dan ook niet in twijfel. Gegrond onderzoek, wat mij betreft.

Om die reden ging ik aan de slag. Ik toverde een A4’tje tevoorschijn, pakte een pen uit mijn tas en schreef heel groot bovenaan de lijst: George. Toen tikte ik een paar keer op papier. George moest zeker bovenaan, want die zie ik het meest van iedereen. Je zou dan denken dat hij de meeste invloed heeft op mijn welbevinden, maar daar zegt de uitspraak niets over, dus ik hoefde hem niet zwaarder mee te rekenen. Ik ging door naar nummer twee.

Ik begon te twijfelen. Wat is de definitie van ”omgaan.”? Bedoelden ze dat je mensen daadwerkelijk zag? Of konden daar ook mensen onder vallen die je bijna nooit zag maar wel heel vaak sprak? Om mijn persoonlijke onderzoek niet op een verkeerd punt te richten, pakte ik mijn online Van Dale erbij.

”Verkeren met, omgang hebbenmet iem. omgaan”.

Ten eerste: hoe leuk is het dat Van Dale ook online nog steeds afkortingen gebruikt? Vooral omdat daar onder de volgende definitie staat:

”Gebeurenin onze stad gaat niet veel om valt niet veel te beleven.”

Als je het woord ”iemand” helemaal uitschrijft, kom je nog niet op de lengte van de zin daar onder. Ik denk dat de vijf mensen met wie meneer Van Dale het meest omgaat ‘priem’ in plaats van ‘prima’ zeggen. Heel logisch te verklaren dus. Maar met de definitie kon ik nog steeds niets. Met iemand omgaan is zo vanzelfsprekend dat zelfs de Van Dale denkt dat het niet echt uitgelegd hoeft te worden.

Encyclo? Heb jij daar wat op te zeggen?

het met mensen omgaan vb: zij is goed in de omgang met mensen

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je om een woord te definieren dat exacte woord nodig hebt?

Op Encyclo vond ik ook ‘de manier waarop je met mensen contact hebt, seksuele omgang e.d.’ en uiteraard een lijstje synoniemen. ‘contact, conversatie, deel van een trap (??), gezellig verkeer, geslachtsgemeenschap, aanraking, behandeling’. Ik ging terug naar mijn lijstje. Contact, conversatie en geslachtsgemeenschap. Ik tikte weer op de naam van George. Hij voldeed aan alle criteria, inclusief het ding met de trap, want als hij op de trap liep, was hij daar een deel van. Heel kort, maar hij wás het wel. Ik besloot dat ik geen beter eerste persoon had kunnen kiezen.

De overige vier waren lastiger. Ik dacht dat – in een normale situatie – het ”omgaan met” zou slaan op mensen die je op het moment van omgang, kunt aanraken. Mocht dat noodzakelijk zijn. Daardoor vielen mijn goede vrienden af (wonen te ver weg). Ook de minder goede, overigens. En de slechte.
Ik keek weer naar het papiertje en begon te tikken. Met wie ging ik eigenlijk om? Ik kon niemand bedenken. Ik had per ongeluk wel eens met iemand thee gedronken, of in het beste geval een glas wijn, maar ik vond niet dat ik echt met ze omging. Ze waren zelden een deel van mijn trap.

Ik krabbelde op het briefje:

  1. George
  2. Ana de Kat
  3. Floof de Kat
  4. Die ene overbuurman die verhuisd is maar mijn wc laatst heeft gebruikt toen hij in de stad liep en nodig moest

Ik schoof het lijstje opzij en besloot wat anders te gaan doen. De rest van de dag bekeek ik het soms vanuit mijn ooghoeken, tot Ana er bovenop ging liggen. Vlak voor George thuiskwam verfrommelde ik het briefje, en gooide het in de prullenbak.

Ik wilde niet dat iem. het zou zien.

 


Mocht je het nou leuk vinden: Why You Should Surround Yourself With Good People

Geef een reactie