‘Wat er gebeurt is het volgende…’ ik hoor hem praten en ik kijk eventjes uit het raam. Hij tikt op tafel: ‘Hey! Luister nou even, want ik vind dit interessant.’
Ik begin te lachen.

Inmiddels kun je een quiz opstellen over alles wat met techniek te maken heeft: ik weet het. Dat komt omdat ik dagelijks moet luisteren naar een meneer die – volgens zichzelf – interessante dingen te vertellen heeft. Van natuurkundige theorieën tot wiskunde, tot klimaattechnieken: hij snapt het allemaal. Meneer heeft een indrukwekkend cv (vind ik een leuk woord om te gebruiken in deze context) en uitgebreide kennis. En kennis moet je delen, ook met iemand die daar helemaal niet in geïnteresseerd is.

Liever koud dan dood

Zelf ben ik een mietje als het op warmtetechniek aankomt. Ik vertrouw er niks van. In een CV ketel komen gas, elektra en water bij elkaar. Dat zijn allemaal elementen die niet met elkaar hóren te kunnen. En als je dus een of andere beunhaas hebt die jouw keteltje heeft geplaatst, dan heb je kans op rookgaslekkage, brand… Noem het maar op! Daar kun je om lachen, maar als je net als ik een eeuwige huurder bent, dan weet je niet wie het precies heeft geïnstalleerd en dus ook niet hoe veilig dat is. Dat idee zorgt er bij mij al jaren voor dat ik mijn kachel of cv liever uit laat staan. Ik ben liever koud dan dood

Holland Warmte

Als professioneel hypochonder heb ik me natuurlijk verdiept in de wereld van de warmte. En die kán ontzettend onveilig zijn. Het lijkt misschien ver gezocht als je er niet mee bezig bent, maar ik garandeer dat ik niet overdrijf in dit artikel. 

Met al mijn gespeur over veiligheid, kwam ik uit bij Holland Warmte. Dat is een bedrijf dat zowaar erkend is en geloof me: dat zijn er niet zo veel. Sinds de jaren 90 gaan mensen in zee met ”bedrijven” en particuliere beunhazen die maar half weten wat ze aan het doen zijn en de grap is dat dat gewoon mag in Nederland. Iedereen mag een ketel installeren. Met alle gevolgen van dien!

Ik weet van die gevaren af, want ik ben een angsthaas. Maar als ik met mijn angstige theorie de hoek om kom, dan kijkt iedereen me aan alsof ik weer te veel gedronken heb.

Zie je wel

Stiekem vind ik dat schandalig. Met name omdat ik nu een relatie heb met iemand die er verstand van heeft en zegt dat ik niet compleet achterlijk ben. Dat doet je dan toch een beetje goed. Wij angstige mensen zijn dol op het zinnetje ”zie je wel!”

Man! Het zal je maar gebeuren dat je voor ”een prikkie” een of andere nepperd in dienst hebt waardoor je huis ontploft. Ja, theoretisch is dat mogelijk. In de praktijk ligt het een stukje genuanceerder, maar als je net zo angstig bent als ik dan maakt die praktijk niet zo veel uit.

Erkende bedrijven

Mocht je nou een CV ketel kopen, dan is het dus handig dat je kijkt naar bedrijven die dingen snappen. Bedrijven die erkend zijn. Want het is toch zonde als jij over – weet ik veel – een jaar of wat dood gevonden wordt in je huis door iets wat je zelf met een beetje gezond verstand had kunnen voorkomen.

Eigenlijk is het zowel een vloek als een zegen dat ik met iemand samenwoon die alles op dat gebied snapt. Daardoor heb ik niet alleen mijn gelijk gehaald, maar weet ik ook zeker dat ik best een beetje voorzichtig mág zijn.

Elke keer als hij zegt dat hij iets interessants te vertellen heeft, dan luister ik. Niet omdat ik het nou zo interessant vind, maar gewoon… omdat er waarschijnlijk een zinnetje tussen zit dat mij alerter maakt. Mocht ik niet luisteren, dan tikt hij gewoon op tafel. En voor ik het weet, ben ik weer tien problemen rijker.

 


Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.