Toen ik bezig was met het artikel ‘Ben jij klaar voor de start?’ gebruikte ik de uitdrukking ‘een stok achter de deur’. Ik denk trouwens dat veel mensen die uitdrukking in januari gebruiken. Het nieuwe jaar is een stok achter de deur. De kerst kilo’s die eraf moeten zijn een stok achter de deur… Alles dient als stok achter de deur. Maar… Waar komt die uitdrukking vandaan?

Zelf ben ik niet zo handig met uitdrukkingen en gezegden. Ik weet de helft van de tijd niet eens of ik ze goed gebruik. En – nog belangrijker – ik weet helemaal niet wanneer iets nou een uitdrukking is, een gezegde, een spreekwoord of een zegswijze. Dat antwoord kan ik wel op internet vinden, maar eigenlijk interesseert me dat nog niet eens zo.

Het gaat mij om die stok achter de deur, want wat doet die stok daar eigenlijk? 

Op internet kun je gelukkig alles vinden. De website Onze Taal heeft niet alleen de complete betekenis op de website vermeld staan, maar ook de oorsprong van de uitspraak. En die oorsprong had ik niet zien aankomen. Ik dacht dat stokken achter deuren ervoor zorgden dat de deur niet zomaar weer openvloog. Boy was I wrong!

”De uitdrukking een stok achter de deur komt waarschijnlijk voort uit de situatie waarin iemand letterlijk een stok achter de deur heeft klaargezet. Als de ander niet wil voldoen aan zijn verzoek of eis, dan kan hij snel de stok tevoorschijn halen en zo laten zien dat hij desnoods geweld gebruikt om zijn zin te krijgen.”

Bron: Onze Taal

Gezellig! Zit je super hard je best te doen, alleen maar omdat je anders bewusteloos wordt gemept. Als jij de dreiging negeert, dan is het hek van de dam (ook zoiets).

Maar hoe kan het toch dat we van zoiets negatiefs, zo’n positieve uitdrukking hebben gemaakt?

We hebben onze stokslagen omgetoverd tot een motiverend geheel waarbij we met een heel serieuze uitdrukking op ons gezicht kunnen zeggen dat we een stok achter de deur hebben. Het is niet meer van deze tijd om mensen te mishandelen als ze het verkeerd doen. Wij zijn mensen geworden die tolerant zijn. Mensen die geen stokken achter de deur zetten voor anderen, maar voor zichzelf. Inmiddels weten we dat wij controle hebben over wat wij doen, maar niet over wat anderen doen.

En om die reden plaatsen we dan een stok achter onze deur. Zodat we die op Blue Monday tevoorschijn kunnen toveren en onszelf even voor de kop slaan. Een ander doet het immers niet meer voor ons.