Als er iets is waar de Britten bekend om staan, is het wel hun humor én het produceren van prachtige, historische kostuumdrama’s. Downtown Abbey is daar misschien het bekendste voorbeeld van. BBC First presenteert binnenkort in Nederland een nieuwe serie waarin het wel en wee van een familie uit Engeland te zien is,  die verhuist naar Corfu: The Durrells.13454160_10204741844984753_2064576457_n

Het is misschien iets waar we nu niet meer van op kijken: emigreren naar een ander land, maar in de jaren 30’ was dat een enorme stap. Vooral als alleenstaande vrouw met vier kinderen. Toch is het een waargebeurd verhaal, in 1935 verhuisde de familie Durrell vanuit het Engelse Bournemouth naar Corfu om een nieuw leven te beginnen. Jongste zoon Gerald Durrell schreef drie boeken over deze tijd op het Griekse eiland, waarvan het bekendste: My Family And Other Animals.  De oudste zoon, Lawrence Durell, werd later een wereldberoemde schrijver.

De familie verhuist naar Corfu omdat de moeder van het gezin, Louisa Durell, ziet hoe haar gezin lijdt onder het verlies van haar man en de financiële problemen die ze hebben. Als één van haar zoons voorstelt om op Corfu te gaan wonen neemt ze dit serieus en maakt ze een beslissing die het leven van haar familie drastisch zal veranderen. Ondanks de sombere reden waarom het gezin uit Engeland vertrekt, staat de serie bekend als feelgood en bevat het boordevol Britse humor.

De serie kent een aantal interessante en uiteenlopende karakters. Louisa Durrell probeert als moeder van vier, haar kinderen weer gelukkig te krijgen. Jongste zoon Gerald Durrell is gefascineerd door dieren en doet de hele dag niets liever dan ze bestuderen. Oudste zoon Lawrence Durell heeft de ambitie om een grote schrijver te worden en heeft een lichte obsessie met seks. Het enige meisje in de familie, Margo Durrell, wordt erg bewust van haar uiterlijk en ontwikkelt feministische trekjes,naarmate de serie zich vordert. De middelste zoon, Leslie Durrell, valt een beetje buiten de boot in de familie en is geobsedeerd met wapens.

The Durells ging in thuisland Engeland in april in première en bleek meteen een kijkcijferhit te zijn. De Benelux zal de eerste zijn om na Engeland de serie te vertonen op BBC First. LilyRose mocht de première van de eerste aflevering van de serie bijwonen en na afloop vond er een question & ask plaats met de scriptschrijver, Simon Nye en acteur Josh O’Connor, die de rol van Lawrence Durrell vervult.

Volgens Simon Nye is de serie zo succesvol, omdat er veel herkenbaarheid schuilt in de het verhaal. ‘’De moeder die haar gezin wanhopig bij elkaar probeert te houden en de relatie tussen de broers en zussen is iets waar mensen zich misschien wel in herkennen.’’ Acteur O’Connor denkt dat de serie goed ontvangen wordt in het regenachtige Engeland, vanwege het zonnige en warme karakter. ‘’Ik hoor van veel mensen dat ze het gevoel hebben dat ze op vakantie zijn als ze naar de serie kijken.’’ Ook wij krijgen dat gevoel en na het zien van de eerste aflevering; met The Durells waan je je op het Griekse eiland. De makers hebben op een grappige manier de Griekse én Britse mentaliteit weten te vangen in een mooie serie. Wij kijken al uit naar de tweede aflevering!

13436143_10204741842544692_1107880965_n

The Durrells zal in Engeland een tweede seizoen krijgen.  Voor klanten van KPN was BBC First al sinds mei vorig jaar beschikbaar op kanaal 23, maar vanaf vrijdag 1 juli zal BBC First ook voor Ziggo klanten beschikbaar zijn op kanaal 22.  

De eerste aflevering van de zesdelige The Durrells is op 12 juli te zien om 21:00 uur.