Een vraag die we bijna dagelijks krijgen: waarom zoekt mijn ex contact? Dat hebben wij ons ook jaren afgevraagd, maar het blijkt wel dat er geen eenduidig antwoord op te geven is. Omdat hij je leuk vindt? Omdat hij je mist? Omdat hij de seks mist? Omdat zijn ego gedeukt is en jij het moet oplossen? Om te kijken hoe jij reageert? Alles kan! Zullen we eens samen kijken of we achter het opmerkelijke gedrag van je ex kunnen komen?

(note: we hebben alleen het mannelijke gedrag de afgelopen jaren bestudeerd en ondervonden. Over vrouwen die contact zoeken kunnen we geen zinnig woord zeggen) 

Waarom zoekt mijn ex contact?

De ‘groene’ zone: 

Als je ex contact opneemt in de groene zone, dan betekent het dat jullie of nét uit elkaar zijn, of dat jullie elkaar jaren lang niet hebben gesproken en je hem toevallig tegenkwam op een feestje, in de kroeg of – de meest gevreesde plaats – gewoon op straat. Als je ex contact zoekt in de groene zone dan…

  • Mist hij je, of
  • Wil hij weten of het vuurtje weer kan gaan branden, of
  • Denkt hij dat jullie nu wel vrienden kunnen zijn

Neem het begrip ‘vrienden’ vooral niet te serieus want dat kan twee kanten opgaan: hij wil iets van je op seksueel gebied of de relatie is dusdanig doodgebloed dat hij écht niets meer van je wil. Maar zoals Esther altijd zegt: vriendschap tussen mannen en vrouwen balanceert op het randje. Er is er altijd één die meer wil en aangezien jij met de vraag op de website terecht gekomen bent, moeten we een stiekeme conclusie trekken dat jij er mee bezig bent.

waarom zoekt mijn ex contact?

Maar laten we niet van het ergste uitgaan. Een ex die na een aantal dagen of weken alweer contact met je opneemt, is er duidelijk nog niet aan toe om je los te laten. Denk jij hetzelfde over hem? Wees dan vanaf het begin heel duidelijk en vertel wat jij wilt! Alles om de gevreesde oranje zone (of nog erger: de rode zone) te vermijden. Zorg voor jezelf, tast af maar wees ook eerlijk tegen hem!

Wat er kan gebeuren als een ex na jaren terugkomt kun je lezen in onze reeks over De Nieuwe Buurman. Wat gebeurt er als een ex plotseling niet alleen terug is in de stad, maar het appartement naast jou huurt?

De ‘oranje’ zone: 

In de oranje zone hadden jullie beiden al verder moeten gaan met jullie leven, maar jullie doen het niet. Je denkt aan hem en hij blijkbaar aan jou. Hoewel jullie al maanden uit elkaar zijn, blijft het contact door kabbelen, of krijg je eens in de zoveel tijd plotseling een bericht van hem waardoor je hart in je keel schiet.
Als je ex contact zoekt in de oranje zone dan…

  • Mist hij je en wil hij oprecht tijd met je doorbrengen, of
  • Voelt hij zich af en toe eenzaam en kun jij het oplossen, of
  • Jij bent onduidelijk over je gevoelens en hij wacht af tot jij de knoop doorhakt

In de oranje zone hangt alles af van de toon van het contact dat jullie hebben. Verwijten of juist liefdevolle berichten betekenen beiden hetzelfde: ik heb de relatie nog niet achter me gelaten. In de oranje zone kun je zelfs af en toe afspreken, maar het blijft allemaal wat vaag. Als hij er écht voor gaat, dan moet dat op dit punt duidelijk te voelen zijn. Als dat niet zo is, moet je hem aan de kant zetten om verder drama te voorkomen. Dan moet je genezen. En dat betekent: helemaal zonder hem.

waarom zoekt mijn ex contact?

Waarom zoekt mijn ex contact? Misschien omdat hij seks wil, of denkt dat hij een fout heeft gemaakt. Hierover kun je lezen in Meneer Cirkel. De man die altijd overal opduikt, berichtjes blijft sturen, maar ook plotseling maanden kan verdwijnen.

De ‘rode’ zone:

Ga weg. Ga nu onmiddellijk weg, pak je spullen, emigreer, doe iets raars, zoek een rebound en doe er alles aan om nooit meer in de verleiding te komen om op iets te reageren.  In de rode zone zit je al jaren in een relatie die de ene week aan is, de andere week uit, dan weer een maand aan en dan weer twee maanden uit.

Waarom zoekt deze ex contact?

  • Omdat hij een wanhopig narcistisch mannetje is dat jouw bevestiging nodig heeft om zich goed te voelen
  • Omdat hij je graag gebruikt en
  • Emotioneel manipuleert
  • Omdat jij het toelaat dat hij je elke keer benadert

In de rode zone is er geen weg meer terug. Hij gaat niet veranderen, jij blijft jezelf opstellen als een idioot die denkt dat het ooit wordt zoals het was, en je blijft zijn ego strelen. Hoeveel zelfrespect moet je verliezen als je zo’n soort kerel keer op keer weer terugneemt? Hij is een lul. Jij moet genezen. Hij zoekt contact omdat jij de makkelijkste prooi bent, omdat hij niet echt meent wat hij zegt en gewoon even aandacht nodig heeft. Het komt niet goed. Niet nu. Niet over honderd jaar.

waarom zoekt mijn ex contact?

Wat er kan gebeuren als je te lang in een stressvolle en respectloze relatie blijft hangen, kun je lezen in De Blinde Vlek. De Blinde Vlek is een man die elke keer weer contact zoekt, wanneer jij nét aan de beterende hand bent. Je vraagt je misschien af: waarom zoekt mijn ex contact?
De reden is niet omdat het nu anders wordt. De reden is omdat het altijd hetzelfde blijft: pijnlijk.

Let it go, let it go

In de groen zone mag je vechten om het goed te maken, in de oranje zone mag je vechten om het goed te maken en moeten er heldere gesprekken gevoerd worden, en in de rode zone moet je vechten voor jezelf. Je kunt het! Hoe dan ook.

Maak je niet te druk over waarom je ex contact zoekt: diep van binnen weet je het antwoord zelf heel erg goed. Nog steeds geen idee? Wij hebben ons jarenlang rot gezocht naar mogelijke antwoorden op deze website.

En nu is het tijd om te zingen terwijl je huilt. Dat mag soms best wel.