De 30+(+) redactie van de Ljouwert krant wilde graag iets meer weten over de immens populaire dating-app Tinder. Waarschijnlijk om hun opties naast hun veel te lange huwelijken te overwegen. Dus aan mij de taak om hier een onderzoek naar te doen.

Wat is nou zo aantrekkelijk aan Tinder? Hoe kan deze dating-app al 3 jaar lang zo’n groot succes zijn? Vroegáh ontmoetten we elkaar nog in de kroeg, op het werk en andere offline plekken. Is dat niet meer van deze tijd?

Ik heb een paar meiden van Tinder geplukt, een paar mannen op straat aangesproken en vrienden ondervraagd. In totaal 8 mensen. Ik vroeg ze van alles, maar de hoofdvraag was toch wel:

WAAROM zoek jij iemand op Tinder en niet ‘gewoon’ in de kroeg?

DE VROUWEN:

Dina, 24 jaar. Leeuwarden

Dina, 24 jaar.
Leeuwarden

”Wanneer ik leuk met een jongen in de kroeg sta te praten hoef ik me maar om te draaien of hij praat alweer met een ander, omdat het hem niet snel genoeg gaat. Met Tinder kun je rustig de tijd nemen. Eerst chatten. Als dat leuk is kun je gaan daten. En als dat een succes is dan kun je eventueel een relatie aangaan.

Ik heb twee keer een date gehad. Beide keren waren zonder succes. De eerste was heel spontaan, leuk en gezellig. Maar hij had totaal geen ambities en dat vind ik eigenlijk wel jammer. De tweede was dikker, kleiner, lelijker dan ik dacht en het gespreksstof was vrij eentonig.

Nee, ik ben niet eenzaam. Ik heb hele leuke vriendinnen die me bezighouden. Maar ik mis wel een vent in mijn leven, daar kan ik niet omheen.”

 

 

Annelies, 19 jaar. Leeuwarden

”Tinder is grappig, maar ik ontmoet liever een vent in de kroeg. Ik heb Tinder niet langer dan een week op mijn mobiel gehad. Ik downloadde het puur uit nieuwsgierigheid, en mijn vriend vond het allemaal wel best. Waarom ik op Tinder zat, terwijl ik een vriend heb? Nouja, uit nieuwsgierigheid dus. En natuurlijk wil ik weten of ik nog goed in de markt lig. Maar het allerleukste aan Tinder vond ik het afwijzen van lelijke mannen. De ene naar de andere profielfoto naar links vegen is best rustgevend. Dit kon ik voor mijn gevoel uren blijven doen. Behalve als iemand een mooi baardje had, ik HOU van baardjes!”

 

 

 

Duitse Schone, 22 jaar.  Leeuwarden

”Ik wil wel anoniem blijven hoor. Anders sta ik straks bekend als de slet van Leeuwarden.
Oké… Ik gebruik Tinder om met mannen af te spreken, want het is makkelijk. Ik hoef er mijn appartement niet voor uit en ik hoef mij ook niet op te doffen.

Ik ga heus ook wel op stap, en zo kom ik twee keer zoveel leuke mannen tegen. Een relatie? Nee dat wil ik niet. Ik studeer op Stenden en wil over 3 jaar weer terug naar Duitsland. Dus ik zoek gewoon mannen voor de ‘fun’. Ik wil niet alléén seks, maar ook gezellig op de bank een filmpje kijken in de armen van een knappe vent. Heerlijk toch?”

 

 

 

 

Femke, 29 jaar. Groningen

”Ik ben nu 2 jaar vrijgezel na een relatie van bijna 4 jaar.

Eigenlijk gebruik ik Tinder bijna nooit, want ik zit meer op Badoo. Maar heel soms heb ik een leuke match en dan ben ik toch blij dat ik deze app heb. Online daten voelt veiliger, anoniemer, en je kan de kat uit de boom kijken.

Ik háát stappen. Ik deed dat vroeger altijd in Amsterdam. Ze zeggen dat de homoscéne erg negatief is, nou maak je borst dan maar nat voor de lesboscéne! Die vrouwen in de kroeg zijn net zo grof gebekt als een kerel en tegelijkertijd zo bitchie als een wijf. En ze willen alleen neuken. Nee bedankt.

Ik wil graag één op één een leuke vrouw leren kennen die mij wil leren kennen. Wanneer ik voor het laatst op stap ben geweest? Toen ik mijn ex ontmoette, 6 jaar geleden.”

 

 

 

 

 

DE MANNEN:

Hans, 19 jaar. Leeuwarden

”Ik wil graag een leuke vriendin hebben. Gewoon een lief normaal meisje. Eentje waar ik lekker mee kan lachen. Het heeft geen haast ofzo, maar ik hou mijn ogen open.

Ik heb Tinder eigenlijk meer voor de grap gedownload. Een beetje door de foto’s swipen, en misschien kom ik wel iets leuks tegen. Ik ben niet zo’n stapper. En een meisje op straat aanspreken zal ik niet snel doen. Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe ik dat moet aanpakken. Dan voel ik me echt zo’n creep die een meisje lastigvalt. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen man, ik ben gewoon niet zo goed in flirten denk ik.”

 

 

 

 

 

Markus,

Markus, 25 jaar. Franeker

”Tinder is easy. Ik wil geen relatie. Ik moet mijn liefde delen, weetje? Ik zeg tegen m’n match dat ik alleen seks wil. En er zijn altijd chickies die wel willen.
In de club versier ik ook vrouwen. Maar dan moet ik drankjes voor ze kopen. Sommigen zuipen je leeg, maar zuigen je niet leeg, y’know what I’m saying?”

**Markus had opeens genoeg van en liep Club RED in. Hij had waarschijnlijk nog geld om uit te geven**

 

 

 

 

 

 

Thomas, 34 jaar. Stiens

Thomas, 34 jaar.
Stiens

”Waarom? Wat een vraag. Om een leuke vrouw te ontmoeten natuurlijk. Een scharrel sla ik ook niet af, maar uiteindelijk wil ik iets serieus opbouwen met iemand. Waarom op Tinder? Mijn grootvader zei altijd: “Zoek je een vrouw voor een nacht? Ga naar de kroeg. Maar zoek je een vrouw voor het leven? Ga dan naar de kerk”. Ik geloof dat er wijsheid in deze woorden schuilt. Alleen… ik ben een atheïst. Dus ik ga voor optie nummer 3: Online daten.”

 

 

 

 

 

 

 

Adam, ? jaar. Leeuwarden

Adam, 28 jaar.
Leeuwarden

”Ik denk dat ik op Tinder en op andere online datingdingen een betere kans heb om een geschikte partner te vinden. Ik zeg wel eens hoi tegen meisjes in de supermarkt. Dat is vaak erg gezellig, maar het heeft bijna nooit blijvend contact tot gevolg. Via Tinder heb ik nu lange gesprekken met een meisje, alleen heb ik nog niet de moed bij elkaar geraapt om haar mee uit te vragen.

Waarom ik een relatie wil? Ik ben nu 28. Oud genoeg om te settelen. Ik stelde mij vroeger altijd voor dat ik op mijn 30e een kindje zou hebben. Maar ik ben nog steeds vrijgezel, dus dat zit er waarschijnlijk niet in. Ik ben serieus op zoek, misschien iets té serieus volgens vrienden.”

 

 

 

 

Zoals je ziet wil niet iedereen met zijn of haar gezicht in de krant. En bij een paar moest ik praten als Brugman om toch nog een foto te krijgen. Blijkbaar is het online daten nog een beetje taboe. Raar eigenlijk, want enorm veel mensen doen het. Het is een stuk makkelijker om in contact te komen met aantrekkelijke mensen, en niemand hoeft uit z’n comfortzone te komen. De kans dat iemand een blauwtje loopt is een stuk kleiner dan in de kroeg. Er is weinig om te vrezen.

Toch is flirten in de kroeg absoluut niet uit de tijd. Goede muziek, een lekker drankje en misschien zelfs een peukje erbij. De charme daarvan blijft tijdloos. Ik geef de voorkeur aan flirten in de kroeg, maar Tinder is voor mij een leuke aanvulling op mijn dateleven. Want terwijl ik bezig was met dit artikel, ben ik mooi een telefoonnummer rijker geworden!