Net als iedereen ben ik opzoek naar de liefde van mijn leven en net als iedereen weet ik dat ik die niet op Tinder ga vinden. Net als iedereen heb ik het meermaals verwijderd en net als iedereen werd ik na een avond wijntjes wakker met die vreselijke meldingen op mijn telefoon:

Congratulations, you have a new match! tinder-ding-1

Tijdens mijn wijnavond verschoof ik foto na foto fanatiek naar links (= ”nope”). Mijn Tinder avontuur begon met een man die ”Hallo” heette en alleen foto’s van zijn haar wilde delen met het Tinder publiek. Hallo, Hallo… Mag ik iets meer zien?

Daarop volgde Cees. Hij deelde geen visfoto’s, keek niet zwoel in de camera en droeg een shirt. Dat is al heel wat in de wondere wereld van Tinder, maar ik wil geen man die Cees heet. En al helemaal niet als dat met een ”C” geschreven moet worden. Dat staat niet leuk op het naambordje van het huis waar ik ga wonen als ik later groot ben.

Na een paar wijntjes stelde ik mijn eisen bij en bedacht ik me dat ik alleen maar op uiterlijk zou uitkiezen. En boem! Zo kwam ik aan mijn matches.

Een hele grote fout

Wat me nog het meest stoort zijn de ”gesprekken” via Tinder. Het is alsof je in een nachtmerrie belandt waarin je keer op keer hetzelfde gesprek moet voeren. Een gesprek dat je in eerste instantie al niet wilde voeren.

Match 1:

‘Goedemorgen sexy’
‘ben jij altijd zo vroeg wakker?’
‘Wel als ik moet werken’
‘Wat een ellende! Tenzij je een ochtendmens bent. Ben je een ochtendmens?’
‘Nee. hahahahahahahahahahahaahahahaha’

Nu mis ik wel vaker de grap, maar ik kan er echt niet achter komen wat hier nou zo grappig was. Het was een hele serieuze vraag. We gaan verder.

Match 2:

‘Hey hoe gaat het?’
‘Goedemiddag! Helemaal goed. Het is warm buiten. Kun je wel een beetje genieten van het weer vandaag of ben je druk?’
‘Mag ik je nummer?’

Nee.

Match 3:

‘Jij bent die blogger toch? Ga je nu ook over mij schrijven?’

Jep. Dit waren je 3 seconds of fame.

Moving on!

Roos kwam aanzetten met Happn. Het heeft een beetje een Tinder concept, maar met iets meer functies. De app laat uitsluitend mensen zien die je bent tegengekomen op straat. Hij laat de locatie en tijd nauwkeurig zien en zelfs het aantal keren dat je elkaar bent tegengekomen.

Happn

In plaats van het hersenverschompelende swipen dat je op Tinder doet, heb je bij Happn meteen een overzicht van de mensen die je bent tegengekomen. Uiteraard zijn dit mensen die – a lá Tinder – binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen die je zelf hebt gekozen en je kunt kiezen tussen mannen, vrouwen of allebei.

Nu moet die groep Happn natuurlijk wel op zijn telefoon hebben, anders schiet ’t niet op. En dat doet het dus ook niet, want niemand heeft Happn.

In Leeuwarden was het resultaat extreem bedroevend. Ik kwam erachter dat ik Gijsbert elke dag tegenkwam om vier uur ’s middags, omdat hij in het restaurant achter mij werkt. En Maarten liep elke ochtend om half acht langs mijn huis. Heel gezellig, maar beiden wilde ik ze niet uitnodigen voor een kopje koffie. Ik heb verrotte bananen gezien die er nog meer uitzagen om op te vreten dan Gijsbert en Maarten.

Maar wel handig, dat Happnlogo-happn-290x240

Je ziet niet alleen voornaam en leeftijd, maar je ziet ook wat iemand in het dagelijks leven doet. Aangezien de app ook via Facebook draait, krijg je meteen alle informatie die je nodig hebt. Zo voorkom je dat je in gesprek gaat met iemand die bij een stripboekenwinkel werkt, of professioneel lampenkapversierder is.

De app werkt een stuk minder sneaky dan Tinder. Iemand kan jou een ”charm” sturen, waardoor je meteen weet: Aha! Jij denkt dat ik leuk ben.

Je kunt een charm terugsturen en dan kun je met elkaar chatten. Máár – en dit is het leukste – je hoeft geen charm te sturen. Je hoeft niet duidelijk te laten weten dat je vindt dat iemand leuk is! Een simpel hartje werkt net als op Tinder: Als je iemand wel leuk vindt, dan ziet hij dat alleen maar als hij jou ook leuk vindt. Dat bespaart je toch een ego deuk.

Toch blijken sommige mensen heel goed met die ego deuk om te kunnen gaan. Neem Ermin, die alleen om zijn naam al niet serieus genomen mag worden. Ermin stuurt mij inmiddels elke dag een charm. Waarschijnlijk omdat hij denkt dat ik hem ergens – tussen die andere drie mensen in Nederland die Happn hebbben – over het hoofd heb gezien.

Bij dezen: Emrin, ik heb je gezien en als je tanden zou hebben, had het misschien wat kunnen worden tussen ons. Daarnaast doet je naam me denken aan ”Kermit”. Ik weet dat dit mijn bekrompenheid is en het spijt me ergens ook dat ik je geen eerlijke kans geef, want waarschijnlijk ben je heel grappig. Zo grappig dat je zelfs je tanden uit je mond hebt gelachen. Ik wil het risico alleen niet lopen dat mij hetzelfde overkomt.

De Happn Hype laat nog op zich wachten kermit

Ook Happn kan mij nog niet laten geloven dat online daten daadwerkelijk tot iets geweldigs zal leiden. Wellicht was dat anders geweest als ik niet met types als Kermit opgescheept zat. Maar zo lang ik me gecharmeerd moet voelen omdat een kikker mij leuk vindt, een man meteen mijn nummer vraagt, of ik heel grappig wordt gevonden zonder een grap te maken, houd ik het bij offline daten.

Online blijft het zoeken naar een speld in een hooiberg.

één antwoord