Schrikken hé. Zo’n artikel in de kookrubriek, van mijn hand. Geen zorgen, ik ga niet proberen om te koken. Ik heb andere specialiteiten. Ik kan ze zo snel niet bedenken, maar ze zullen er vast zijn.

Kinderen: vandaag gaan we het over wijn hebben. Niet van die dure wijn en ook geen literflessen, huismerk supermarkt wijn, maar wél lekkere wijn. Lekkere, witte wijn die je bij bijna ieder gerecht kunt nemen en die mega budget is, zodat je meteen een voorraad in kunt slaan. Het kan namelijk nogal lastig zijn om een goede witte wijn uit te zoeken. Ik zal proberen zo veel mogelijk smaken en winkels te verwerken in dit artikel zodat er voor iedereen wel iets bij zit.

We gaan beginnen. Excuus dat ik alleen maar foto’s heb van de lege flessen… Ik neem aan dat je wel kunt raden waar de inhoud van de fles is gebleven.

1. Cercle de la Grappe (chardonnay)de 5 lekkerste budget wijnen Plus Chardonnay Cercle de la grappe

De plus geeft ons voor €3,99 een heerlijke Chardonnay die perfect te combineren is met zowel vis, groenten en vlees. Ik kan je aanraden deze wijn te combineren met – ja vertrouw me maar op mijn woord – rundvlees. Hoewel je sneller geneigd bent naar een rode wijn te grijpen, is deze chardonnay, Cercle de la Grappe, héérlijk bij een goede, biologische biefstuk.

Ook prima te drinken tijdens een avond met vrienden, in combinatie met wat broodjes of een pittige kaas. Vermijd de olijven even bij deze wijn; daarvoor is hij toch nét iets te zuur.

Te verkrijgen bij: Plus supermarkt
Smaak: Fruitig en niet te droog
Alcoholpercentage: 12,5%

2. Blumensee (half zoet)

Die náám alleen al: Blumensee. Het doet me een beetje denken aan een Amerikaan die ”bloemenzee” wil uitspreken, maar hopeloos faalt. Enfin. Blumensee is te verkrijgen voor €3,75,-
Deze wijn omschrijft zichzelf als ”medium sweet”, maar voor de echte witte wijndrinkers is deze wijn veel te zoet om er tussenin te zitten. Dit zie je ook in het alcoholpercentage terug. 5 lekkerste budget wijnen, witte wijn, hema, blumensee

Toch kunnen we er niet omheen: Blumensee is schattig en best lekker. Het komt in een leuke fles met roze dopje en – hoe kan het ook anders – bloemen op het etiket. Het is een wijn die je gemakkelijk binnen een paar uur achterover tikt en perfect als aperitief. Bij het eten zou ik hem niet aanraden.

Grof gezegd is het een zuipwijn. Als je het liefste de hele avond zoet wil drinken, zonder dat het glazuur spontaan van je tanden springt en jij naar huis strompelt, dan is deze perfect. Lekker voor een avond wijnen met vriendinnen. Je hebt geen hapjes nodig, daar vraagt de wijn niet om. Gewoon aan je mond zetten dus. Yum!

Te verkrijgen bij: Hema
Smaak: Zoet, bloemig & fruitig
Alcoholpercentage: 8,5%

3. Baron du Val Moelleux (zoet) 5 lekkerste buget witte wijn, baron du val, jumbo

Deze wijn is spotgoedkoop en overheerlijk. De lichtzoete smaak van de wijn is geschikt voor een zonnige middag, maar ook dit is toch stiekem wel en zuipwijn hoor. Je kunt hem overigens heerlijk combineren met een frisse salade. Verder moet je niet te veel nadenken en gewoon drinken. Deze wijn is niet te zoet, heeft een hele zachte afdronk en mag absoluut niet ontbreken in de kast van een zoete witte wijn liefhebber. Per supermarkt verschilt de prijs, maar voor ongeveer €2,60 heb je al een fles. Whoehoe!

Te verkrijgen bij: Jumbo
Smaak: Zoet & zacht
Alcoholpercentage: 11%

4. Kleintuin (half zoet) vijf lekkerste witte wijnen, budget, hema, kleintuin, zuid afrika

Voor de liefhebbers van zoete wijn, is deze wijn te zuur. Hij wordt omschreven als halfzoet, maar ik vind persoonlijk dat hij meer naar het droge neigt. Desalniettemin is het een hele mooie, witte wijn waar je ook niet veel voor hoeft te betalen. Ook deze wijn is voor €3,75 al van jou. Wat je er vooral in terug kunt proeven zijn de citrusvruchten, die sterk aanwezig zijn. De naam die de wijn heeft meegekregen, stamt uit Zuid-Afrika, waar de druiven in een prachtig tuintje groeien. Toch een leuk detail hé?

Kleintuin is lekker voor een avond met hapjes en een goed, wit wijntje. Geen poespas, maar toch wel een wijn die je gerust op tafel kunt zetten als er wijnkenners in de buurt zijn.

Te verkrijgen bij: Hema
Smaak: Fruitig & droog
Alcoholpercentage: 12,5%

5. Biologische Chardonnay vijf budget wijnen, witte wijn, chardonnay, albert heijn

Zullen we er dan toch maar stiekem een tweede huismerk in verwerken? Deze biologische chardonnay is namelijk overheerlijk en perfect voor maaltijden met wit vlees. De chardonnay is, in tegenstelling tot de Cercle de la Grappe, iets droger en je mag best wel even de tijd nemen om ervan te genieten. Niet te snel drinken, ondertussen een goed boek of een paar rustige vrienden en deze biologische wijn op tafel. Aaah… Perfection.

Te verkrijgen bij: Albert Heijn
Smaak: Droog met een fruitige afdronk
Alcoholpercentage: 12,5%

 

 

één antwoord