Er zit een onverklaarbaar gat in deze wereld. Op Oak Island om precies te zijn. Het laat me al dagen niet los. Het gat wordt sinds 1795 onderzocht en niemand heeft enig idee wat er op de bodem ligt. Sorry hoor, maar dat is toch vreemd? Je zou denken dat met de technologie van nu, het gat wel onderzocht kan worden, maar dat lukt dus niet.

The Money Pit (zoals het gat genoemd wordt) werd ontdekt in 1795 door een achttienjarige jongen en sindsdien hebben heel veel mensen geprobeerd om tot op de bodem van The Money Pit te komen, zonder enig succes.

graven op Oak Island naar schat

Het meest bizarre: bij elke drie meter ligt er een een bodem van hout of van andere materialen. Een aantal van deze materialen (zoals bijvoorbeeld kokosvezels) komen niet voor in Nova Scotia, wat het dus nóg onverklaarbaarder maakt. Vroeger werden kokosvezels gebruikt door scheepslieden om hun kostbare bezittingen te beschermen, iemand heeft een lange reis gemaakt om die kokosvezels daar te krijgen.

Maar het verhaal wordt gekker

Op 90 voet diepte (ongeveer 28 meter dus), lag een steen begraven met daarin een inscriptie. De inscriptie is vrij vertaald: ”Twintig voet hier beneden, ligt twee miljoen begraven.” Ja maar echt! En dat is niet alles, want deze steensoort is alleen te vinden in Egypte. Hoe de fuck is dit mogelijk jongens? Ben ik de enige die hier helemaal wild op gaat?

The Money Pit blijft vollopen met water, waardoor alle pogingen tot opgravingen tot nu toe zijn mislukt. Toen een nieuwe groep begin 1800 op een houten kist stuitte, waren ze in de volle overtuiging dat het de schatkist was. Het werd al donker, en ze besloten de volgende dag verder te gaan. Toen ze de dag daarna terugkwamen zat het gat vol met water.

Met het verwijderen van de vreemde steen en het eikenhout dat daaronder lag, haalden ze een essentieel stuk weg, dat ervoor was bedoeld het water van de Oceaan op zijn plaats te houden. Het was onbegonnen werk. Onder het eiland bevindt zich een complex systeem dat hedendaagse wetenschappers kunnen begrijpen, maar niet kunnen oplossen. Zo zie je maar weer dat we niets intelligenter worden, ook al roepen we allemaal heel hard dat dat wel zo is.

Mensen gaven het niet op money-pit-hole-2

Ze bleven graven in het gat, maar botsten telkens weer op andere, bizarre dingen. Degene die de schat hebben begraven, hebben hier werkelijk (vooral voor die tijd) een enorme kluif aan gehad. Nog steeds wordt er bij elke drie meter een nieuwe ”bodem” gevonden van hout of zelfs ijzer. Toen er in 1894 bij een diepte van 52 meter opnieuw ijzer werd geraakt, kon de boor niet meer verder. Het bedrijf dat toen bezig was, claimt door ”twee schatkisten” te hebben geboord.

Toen de boor naar boven werd gehaald, was er echter wel een opmerkelijke vondst: perkament. Op het perkament stonden de letters V, W. Niemand heeft hier verder grondig onderzoek naar gedaan, maar er gaan geruchten rond dat de ”schat” wellicht niets meer is dan een aantal manuscripten van Shakespeare, en deze schat zou prijsgeven dat Shakespeare eigenlijk nooit zijn eigen stukken heeft geschreven. Kortom: Iedereen is het spoor compleet bijster.

perkament-money-put

Is dit een fucking harde grap? Of is dit echt? Er zijn gewoon teams bezig, er zijn mensen die investeren in iets wat er misschien wel helemaal niet is. Er zijn mensen mee bezig om iets op te graven, maar ze hebben geen idee wat het is. Dat is toch briljant! Als één of andere bezopen piraat dit heeft bedacht en er niets blijkt te zijn, dan drink ik vanaf nu alleen nog maar rum.

Rumor has it…

Er gaan een aantal verhalen de ronde. Zo zou één legende vertellen dat de schat pas gevonden wordt, wanneer het eiland geen bomen meer heeft. Dat is interessant, want het eiland heet Oak Island en zou vol moeten staan met eikenbomen, maar op dit moment staat er nog maar ééntje…

memorial

Een andere legende zegt dat de schat pas gevonden zal worden als er zeven mensen zijn omgekomen tijdens de zoektocht naar de schat. Momenteel zijn er zes mensenlevens verloren gegaan tijdens pogingen om dichter in de buurt te komen. Daarnaast kan de steen ook vertaald worden vanuit geloof: in dat geval zou er een belangrijk persoon begraven zijn in het enorme gat.

Ik ben op dit moment op het punt dat ik het allemaal wel wil geloven.

Mensen zeggen dat het er spookt.

De steen met de inscriptie is nergens meer te bekennen, er is een complex systeem gebouwd en dit heeft jaren geduurd. Het kan zijn dat een belangrijke Egyptenaar hier begraven ligt, het kan zijn dat Shakespeare uiteindelijk niet geweldig blijkt te zijn, maar het kan ook zijn dat er wel degelijk iets van goud of juwelen begraven liggen.. maarja… Is dat überhaupt nog wat waard?

Het verhaal gaat verder.. ongeveer dan…

Helemaal onderin het gat vinden we: een keiharde, ijzeren vloer die eventueel zou kunnen leiden naar iets anders. Tja… en daar houdt het verhaal dan ook weer op. In 1999 is er voor het laatst onderzoek gedaan, waaruit deze uiterst professionele onderzoekers tot de conclusie kwamen dat er iets in het gat zit… of dat er niets in het gat zit. Serieus, dat was de conclusie. Die hadden we nooit zien aankomen natuurlijk.

Location

Ik zit hoe dan ook op het puntje van mijn stoel. Ik wil zo graag weten wat er nou in dat gat verstopt zit!! Wonderland misschien? Oooh jongens ik hou het niet meer! Wat denken jullie dat er al honderden jaren verschuild ligt in The Money Pit?

PS

Inmiddels zijn er miljoenen theorieën. Zo is er een Amerikaanse man die zegt: ”Mensen, ik heb effe die docu gekeken, maar jullie doen ’t helemaal verkeerd! Die inscriptie, das geen tekst, dat zijn coördinaten… Ik ga zoeken op een ander eiland, daar ligt de échte schat. Doei.”

Ach, dat vind ik zo aandoenlijk. Als de interviewer zegt: ”So it’s not on Oak Island?” en deze beste man vol wijsheid ”nope” zegt, dan word ik echt intens gelukkig.

 

Featured Image by Achers’ Guild

Rest of the images provided by Oakland Moneypit (also for more info)