Het is vijf dagen na de release van ‘After Laughter’, het nieuwe Paramore album. We spraken al over Hard Times, maar nu hebben de Paramore fans een compleet nieuw album om naar te luisteren. Hiep hoi… Toch?

Opvallend was de verschijning van Told You So, die slechts een week of wat na Hard Times al uit kwam. Waarschijnlijk om de band op te hypen en de fans te laten zien dat het nieuwe album echt de ene hit na de ander bevat. Maar – zoals dat wel vaker gaat als een artiest een lange tijd weg is geweest – het maakt ook sceptisch: hoe vaak heb jij niet een album aangeschaft omdat de eerste twee singles zo geweldig waren, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het ook de enige twee leuke nummers zijn? Juist.

After Laughter: een eerste indruk

Gebeurt datzelfde met After Laugther? Het lijkt er in eerste instantie niet op. Het is niet gebruikelijk om je eerste single ook de eerste album track te maken, tenzij de rest van het album ook steengoed is (beluister ‘Spice’ van de Spice Girls om te weten waar ik het over heb). After Laughter begint dan ook goed. De tweede track Rose-Colored Boy is goud waard. Wát een fucking goed nummer. Foute 80’s, vrolijk, goede melodielijn, ja. Ik voel hem wel. De derde track is de single Told You So en dan… kakt het in. Godverdomme.

Opvallend is het wel: waar Paramore eerder de held was van zowel de stevigere muziek als de ballads, moeten we het nu doen met wat nietszeggende rustige bullshit nummers die er meer voor de vorm bij zitten dan dat het echt interessant is. Gelukkig duren de nummers niet zo lang, dus je bent snel van de waardeloze tracks af. Nummer vijf bouwt dan ook weer op naar energieke popmuziek en dat blijft de rest van het album zo doorgaan. De fans blijken vooral dol op het nummer Pool; iets wat ik nog niet helemaal voel, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Imago eerst

After Laughter is al met al een prima popalbum vol contradictie: zogenaamd verdrietige teksten in een vrolijk jasje gestopt. Alsof je een borderline tienermeisje onder de snijwonden een paar glimmende armbanden om doet, in een roze outfit steekt en een lolly in haar hand drukt.

Ik kan niet anders dan nadenken over wat er hier in hemelsnaam marketingtechnisch aan de hand is. Het lijkt allemaal te veel op elkaar afgestemd. Het album heeft één kleur qua muziek en tekst en dat kan heel goed werken. Kijk naar Katy Perry’s Teenage Dream, maar toch is dit een beetje te veel van het goede. Alsof er een of andere A&R gozer heeft gezeten die zei: ‘Zo moet het en daar gaan we met z’n allen geen centimeter van afwijken.’ Voor mij is het te ”gemaakt”. Ondanks dat ik dol ben op commerciële overgeproduceerde muziek.

after laughter

After Laughter is gewoon niet waar je als Paramore fan op zit te wachten. Als Katy Perry het album had uitgebracht, dan was het een ander verhaal, maar we hebben het hier over Paramore. Deze band staat onder contract bij Fueled by Ramon. Goed, goed, er is dan wel een 360 deal met Atlantic Records en dit album is daar stiekem ook weer onder uitgebracht, maar waarom dumpt Fueled by Ramon deze band niet gewoon zodat we allemaal weten waar we aan toe zijn: goede popmuziek zonder hart.

Nieuwe fans vs. oude fans after laughter

Paramore heeft een aardige transformatie doorgemaakt. Ze zullen een heel nieuw publiek gaan bereiken en de fans van het eerste uur haken stukje bij beetje af. Van screemo naar bubblegum pop; niet iedereen kan daar even goed mee omgaan.

Het is nu aftellen naar de show in 013 Tilburg, waarvoor een kaartje inmiddels maar liefst €48,- kost. Da’s ook even wennen als je fan van het eerste uur bent en eerder voor een euro of vijftien wel binnenkwam. Maar goed, het mag de pret niet drukken. Ik ben vooral heel erg benieuwd naar de mix tussen hun oude nummers (die overduidelijk niet bij het nieuwe album passen) en naar het soort publiek dat ik daar zal treffen. Ik heb al een roze 80’s jasje aangeschaft, zodat ik niet uit de toon val.

 


After Laughter is gratis te beluisteren op YouTube! Heb je een spotify account, dan kun je het album daar natuurlijk ook beluisteren.
De show op 25 juni in 013 was binnen een uur al uitverkocht, dus mocht je geen kaarten hebben: stay tuned! Ik zal een live verslag van de avond bijhouden via de Instagram pagina van Lilyrose. Je kunt me natuurlijk ook volgen op Snapchat (@jackyovermeen)!

 

Geef een reactie