We moesten er meer dan vier jaar op wachten, maar het is eindelijk zo ver: Paramore komt met album vijf. Aan de kleine hints die we op hun Facebookpagina voorbij zagen komen, konden we opmerken dat dit album heel anders zou worden dan de vorige. De eerste single ‘Hard Times’ van het nieuwe album ‘After Laughter’ is dan ook wel even wennen… Zacht uitgedrukt.

Hard Times is tekstueel van voor naar achteren (en weer terug) ruk. Er is niks over van de mooie zinnen waar de fans zich eerder op konden verheugen. Het is catchy, ja dat zeker, maar niet bepaald vernieuwend. Simpel. Maar dat mag de pret van de 80’s vibe niet drukken. De zanglijn is leuk, mooi, helemaal Paramore en de band heeft z’n shit muzikaal wel voor elkaar. Aan het imago wordt al sinds album vier gesleuteld, dus mocht je als fan van het eerste uur een nieuwe Major Label Rock Out verwachten, dan kom je bedrogen uit. Paramore is een popband geworden. Tenminste: die boodschap lijkt Hard Times ons te willen geven.

Garbage on the radio

Veel fans zijn niet zo blij. Een blik op de commentaren op hun nieuwste videoclip is al voldoende:

It doesn’t make you less of a Paramore fan to dislike this song. It’s ok to say it’s bad, guys. It’ll be alright. These guys are trying too hard to fit in with the current garbage on the radio.

The neverending soap

Gaat het om geld? Om fame? Het lijkt d’r verdacht veel op. Paramore is een ware soap die we inmiddels al vanaf 2005 op de voet kunnen volgen. Dan is bandlid 1 weg en dan bandlid 2, dan komt bandlid 1 terug en zijn bandlid 3 en 4 ineens pleite. Let wel: Paramore begon ooit als vijfkoppige band, maar inmiddels is alleen zangeres Hayley er nog niet uitgestapt. Logisch ook, want dat zou het einde van Paramore betekenen.

Momenteel loopt er een rechtszaak van Jeremy Davis (ex-bassist): hij wil geld zien. En snel ook. Hayley haalt haar schouders voor de zoveelste keer op, gitarist Taylor klampt zich wanhopig aan haar vast en what the hell: drummer Zac, die zeven jaar geleden samen met zijn broer Josh de band met veel drama, ophef en woede verliet, zit weer vrolijk van zich af te trommelen.

Het is nogal wat, die Paramore soap. Zo klaagden de Farro gebroeders dat Paramore net zo goed ”Hayley Williams” kon heten (en daar valt moeilijk tegenin te gaan: wie bezoekt of beluistert de band nog als zij er niet in zit?) en was er drama over het feit dat Hayley Williams de enige is met een platencontract. Dat beaamt de zangeres overigens ook, maar ”ze vindt het zo leuk om in een band te zitten.”

Toch laten de acties wat anders zien: solo projecten, eigen schrijfsessies met top producers terwijl de rest van de band nog niet eens in LA is aangekomen, een eigen personal assistent en nul contact met haar bandleden; de lijst gaat maar door. De geloofwaardigheid van de band hangt dus wel aan een zijden draadje. Ik gok dat dit het laatste album is dat we van de band kunnen verwachten.

Kapitein Williams Hard times

Maakt het uit? Nee man. Het gaat om de muziek. Of er nou twintig muzikanten in Paramore zitten, of dat het alleen uit die Williams bestaat zal de meeste mensen een rotzorg zijn. De muziek is leuk… Toch?

Jawel, maar Hard Times is gewoon even wennen. Gelukkig hoeft bijna niemand daar lang over te doen, want popmuziek is gemaakt om op repeat te zetten en na drie keer afspelen heb je het nummer dan ook maar omarmd. Het is misschien geen Paramore zoals we ’t kennen, maar Hard Times maakt wel heel nieuwsgierig naar het nieuwe album dat op twaalf mei uitkomt.

 


Blijf up to date via de Facebook pagina van Paramore.
Hard Times is ook te beluisteren via Spotify!

 

één antwoord

  1. Ferry

    Brand New Eyes vond ik best een prima plaat, zag dat die alweer van 2009 was en had ze eerlijk gezegd nog niet gemist…. Zal deze nieuwe van Paramore eens even luisteren

    Beantwoorden

Geef een reactie