Twaalf jaar na het verschijnen van Nite Versions is ie er dan eindelijk: De nieuwe Soulwax plaat From Deewee. Vorig jaar kwam nog wel de soundtrack uit van Belgica, maar de naam Soulwax is daar op niet vinden, al zijn zij wel een van de meewerkende artiesten. From Deewee dus. Aparte naam.

Als je het over Soulwax hebt denkt iedereen direct aan de broers Stephan en David Dewaele uit het Belgische Gent. Zij zijn dan ook de gezichten van Soulwax, maar wat weinige weten is dat Stefaan van Leuven al sinds het begin een drijvende kracht is in de Soulwax formatie. Onder het pseudoniem 2 Many DJ’s brengen zij nog meer muziek uit, meer gericht op het mixen van platen.

De nieuwe plaat

Voor de nieuwe plaat is er de hulp ingeroepen van een aantal bevriende muzikanten, waaronder de drummer van Sepultura Igor Cavalera, Vicoria Smith, Blake Davies en Laima Leyton. Samen met de broers Dewaele en Stefaan van Leuven heeft dit zevental de hele 49 minuten durende plaat in één keer opgenomen in studio Deewee te Gent. Van de bijna twintig takes was dit de beste. Speel het album dan ook niet geshuffeld af, zoals mijn iTunes deed maar in één ruk zoals de artiest het bedoeld heeft.

Deewee studio Gent

©www.deeweestudio.com

Review: From Deewee

From Deewee moet je een paar keer beluisteren, de eerste keer denk je ‘wat is dit?’ Oké je hoort duidelijk de Soulwax klanken, de kenmerkende electro piepjes en synthesizer sounds maar het is overduidelijk geen Nite Versions of het eerdere Much Against Everyone’s Advice. Het is een uitgebalanceerd geheel geworden, rustiger, meer opbouwend. Uiteraard vol drums, maar wat wil je met drie extreem goeie drummers in de gelederen.

Naam

From Deewee is vernoemd naar de nieuwe opnamestudio van de broers. Maar hoe zijn ze dan aan Deewee gekomen? Je zou denken aan een verbastering van Dewaele, maar dan zou het Deewaa moeten zijn. Volgens een interview op Studio Brussel komt het door een Australische vriend die Dewaele niet kon uitspreken. Hij is ze toen maar Stephan en David Deewee gaan noemen.


From Deewee is nu te koop op cd en vinyl, of als download te verkrijgen
Soulwax - From Deewee
4.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Geef een reactie