Spinvis is terug! Nog zonder nieuw album, maar wel met een gloednieuwe theatertour. Erik de Jong zit niet stil. Dat heeft hij overigens nooit gedaan. In interviews spreekt hij regelmatig over de samenloop van omstandigheden, toeval, hoe dingen komen zoals ze komen en over beelden die een verhaal vormen. Deze nieuwe inzichten – die hij overigens al besprak toen zijn album Tot Ziens Justine Keller net was verschenen – zijn nu samengebracht in Trein/Vuur/Dageraad.

Voor de echte Spinvis fans is het soms afzien; inmiddels draait de beste man al aardig wat jaren mee en voor iemand die zo veel muziek schrijft en maakt, zijn er relatief weinig albums van hem uitgekomen. Nu gebeurt dat overigens vaak met bands die getekend zijn bij Excelsior Records. Ze krijgen de ruimte en de tijd. Zoals ik al zei: Erik de Jong zit niet stil, maar daar lijkt het soms wel op. Naast Spinvis, schrijft De Jong ook muziek voor films en documentaires. Hij neemt veel projecten aan en werkt veel in opdracht, terwijl hij ondertussen nieuwe dingen voor albums creëert.

Vernieuwing

Het leuke aan Spinvis is zonder twijfel de vernieuwing. We moeten dan wel lang wachten op een nieuw album, maar bijna ieder jaar is er een nieuwe theatertour. We konden hem al eens ”op z’n eentje” zien, we zagen hem als De Weerman met volledige band, hij deed Oogcontact van de Eenzaamste Soort samen met (mogen we het zo noemen) zijn compagnon Saartje Van Camp en nu, nog geen anderhalf jaar na de laatste tour, kunnen we hem weer full band in de theaters treffen.

Oud & Nieuw tijdens Trein/Vuur/Dageraad

Een grote plus aan Trein/Vuur/Dageraad is de mix tussen oud en nieuw. Sommige nummers worden gespeeld zoals we ze in de vorige tours tegenkwamen, anderen zijn opnieuw gearrangeerd. Deze nummers zijn als een soort lijm om de nieuwere muziek, waarvan we alleen Hallo Maandag nog maar kunnen beluisteren, te presenteren. En dat gebeurt op een prachtige manier. De balans in Trein/Vuur/Dageraad is geweldig.

De show zweeft tussen melancholische, ironische en opwekkende popmuziek. Wat een reis heeft Spinvis gemaakt de afgelopen vijftien jaar! Van Lo-Fi naar harmonieuze popmuziek met een prachtig genuanceerde poëtische tint. Uiteraard wel op een Spinvis manier gebracht; hij zal ZiggoDome nooit vol krijgen. En godzijdank. Zo kunnen we in een intieme setting blijven genieten van de mooie dingen die hij maakt.

Trein/Vuur/Dageraad is zowel de titel van zijn nieuwe tour, als de titel van het album dat er hopelijk snel aankomt. Zelf doet De Jong daar geen uitspraken over. ”Ergens dit jaar… waarschijnlijk”, maar het jaar is nog maar net begonnen! Hoe lang moeten we nog wachten?

Nieuwe muziek

Vooral na deze show ben ik erg nieuwsgierig geworden. De nieuwe nummers hebben zeker een Spinvis stempel, maar ze zijn ook behoorlijk catchy. Vonden we al vlagen van popmuziek terug op zijn vorige twee albums, Trein/Vuur/Dageraad lijkt met de nummers die tijdens deze theatershow aan bod komen, nog een stap verder te gaan. Prachtige melodielijnen, goed afgestemde harmonieën en wringende toonsoorten komen weer aan bod. Een genot voor het oor en live inmiddels ook voor het oog.

Muzikanten

Toen Spinvis met zijn eerste Lo-Fi album op de proppen kwam, was hij verwonderd dat men hem live wilde zien. Hij zag zichzelf als componist, niet als uitvoerend artiest. Hoe kon het ook? Zijn album was grotendeels sample based en probeer dat maar eens over te laten komen op een podium. De Jong deed een radio oproep, op zoek naar beroepsmusici die gepensioneerd waren. Hij wilde een band vormen met oudere mensen, maar ook jongere. Hij wilde een band samenstellen die live zo zou wringen, zoals zijn samples met elkaar deden. ‘Maar het zijn mensen’ voegde hij daar aan toe. ‘En wat doen mensen? Die vinden elkaar aardig en spelen op elkaar in.’  Tja, bummer.

Spinvis heeft inmiddels een hele rij aan sessiemuzikanten die mee hebben gespeeld, maar Saartje is een blijver. De chemie tussen Erik en Saartje is ongeëvenaard. Erik en Saartje zijn Spinvis. Punt. De overige bandleden die vanaf De Weerman meespeelden, leken ook blijvertjes, dus het is een aardige verrassing wanneer je met die verwachting naar zijn nieuwe theatertour gaat.

Trein/Vuur/Dageraad laat een (bijna) compleet nieuwe band zien. Dat is voor de doorgewinterde fan wel even omschakelen. Met name omdat twee jonge meiden het podium betreden. Dat doen ze nog met enige terughoudendheid, maar kunnen we daar echt commentaar op leveren? Kom op! Het is hun vierde show!

Eilandjes

Wat het oplettende publiek wel meekrijgt, is dat de meiden nog twee losse eilandjes zijn in vergelijking met de rest. Niet heel erg vreemd als je in een band wordt gegooid waarin de twee hoofdpersonen elkaar door en door kennen. Dat heeft tijd nodig. Beide meiden zijn muzikaal, professioneel en stralen duidelijk plezier uit op het podium. En dat niet alleen! Ook Erik lijkt in zijn nopjes. Hij lacht veel, geniet van iedere minuut en de prettige sfeer tussen de bandleden is eraan af te zien. Af en toe lachen de meiden naar elkaar, Saartje geeft ze even een knikje, Erik lacht ze breeduit toe. Ze zijn opgenomen in de band en nu is het op de tast toewerken naar een moment waarop ze allemaal één eiland vormen.

Conclusie

Al met al is Trein/Vuur/Dageraad een groot succes. Niet alleen door de nieuwe muziek, de nieuwe band en de groei, maar ook door de algehele sfeer op het podium: de foto’s, de verlichting en de rust die Spinvis over zich heen heeft. Het aftellen naar een nieuw Spinvis album is officieel begonnen! Ik kan niet wachten.


Deze recensie gaat over de show van Spinvis op 8 maart 2017 in De Harmonie te Leeuwarden. Wil je de show zelf zien, bekijk dan hier de speellijst van Spinvis.

 

Geef een reactie