In april 2016 ging Florence Foster Jenkins in première. Deze drama comedy is gebaseerd op het leven van – zet je schrap – Florence Foster Jenkins: een operazangeres die bekend is geworden vanwege haar gebrek aan talent. Critici noemden haar de ”slechts zingende operazangeres ooit.” 

Florence Foster Jenkins groeide op met een rijke vader, kreeg muziekles en had een grote droom om naar het buitenland te vertrekken om aan haar muziekcarrière te werken. Haar vader voelde daar niets voor. Daarom vertrok Florence op eigen houtje, met haar eerste man naar Philadelphia. Daar geeft ze pianoles tot ze een fortuin erft wanneer haar vader overlijdt. Florence startte club Verdi, waar ze zelf de ster van de avond was. Ze kreeg zanglessen van de meest vooraanstaande docenten, maar het mocht niet baten. Florence was toondoof en had geen gevoel voor ritme. Toch bleef de zangeres er zelf volledig van overtuigd dat ze zeer getalenteerd was.

Florence Foster Jenkins: De film

In de film die dit jaar is uitgekomen wordt de rol van Florence vertolkt door Meryl Streep, een klassieke vrouw met een klassieke stem. Perfect gecast. Haar tweede man – St. Clair Bayfield – wordt gespeeld door Hugh Grant. In de film doet St. Clair er alles aan om zijn vrouw Florence te beschermen. Hij zorgt ervoor dat de kaarten voor haar optreden louter verkocht worden aan diegenen die willen meewerken en niet zullen gaan lachen. Hij beschermt Florence Foster Jenkins voor alle slechte kritiek en hij verzorgt haar in de avonden na haar optredens.

Als Florence besluit dat ze het groots moet aanpakken en een show zal geven in Carnegie Hall, moet St. Claire met pijn in zijn hart afwachten hoe het publiek gaat reageren op zijn vrouw. florence foster jenkins

Liefde

De spanningsboog van deze film zit hem in St. Clair en de pianist die Florence begeleidt (gespeeld door Simon Helberg). Beiden proberen ze met man en macht te voorkomen dat Florence wordt bekritiseerd. Florence ziet zichzelf als perfecte sopraan die iedereen inpakt en ook nog eens magische jurken draagt. In werkelijkheid zingt ze zo vals als een kraai en ziet ze eruit als een bejaarde buikdanseres. Maar St. Clair houdt van zijn vrouw en dáár gaat Florence Foster Jenkins echt om.

Het is een verhaal over de liefde, over vierkant achter iemand staan en over bescherming. Men gaat er overigens vanuit dat de echte Florence zich wel degelijk bewust was van de kritieken die zij kreeg als zangeres, ze geloofde daar alleen zelf niet in. Ze zag het aan voor jaloezie. Dat is nog eens zelfvertrouwen hebben.

Marguerite

Florence Foster Jenkins is een interessant figuur en het is dan ook niet de eerste keer dat er een film is gemaakt die gebaseerd is op haar bijzondere leven. In 2015 werd het verhaal van Florence al gebruik voor de film Marguerite. Maar dit nieuwe jasje en de sterrencast vind ik persoonlijk echt een prachttoevoeging.

Conclusie

Of je nou bekend bent met het verhaal van Florence Foster Jenkins, of voor het eerst van dit opvallende personage hoort: de film is hoe dan ook een aanrader. Meryl Streep verkondigt de rol van Florence met flair en zorgt ervoor dat de zangeres niet wordt neergezet als karikatuur waar we non stop om moeten lachen. Je voelt echt mee met haar.

Met een lach en een traan worden we meegenomen in het leven van deze rijke New Yorkse dame die zich door niets laat tegenhouden: ‘Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet heb gezongen.’

 

Voor een uitgebreide omschrijving van het leven van Florence Foster Jenkins, kijk je natuurlijk op Wikipedia.

Geef een reactie