FOX komt met een nieuwe serie over de meeste beruchte strafzaken ooit uit de hedendaagse Amerikaanse geschiedenis. Het eerste seizoen van American Crime Story gaat over O.J. Simpson, de voormalige American football speler die er van wordt verdacht zijn ex vrouw en haar nieuwe vriend te hebben vermoord. Deze rechtszaak wordt gezien als het begin van de reality tv. Heel Amerika zag dat O.J. op de vlucht was voor de politie in een witte Ford Broncos terreinwagen. Het werd live op tv uitgezonden. Zelf de NBA basketbal finale moest er voor wijken.

American Crime Story titel

Het eerste seizoen American Crime Story; The People vs. O.J. Simpson is een heel aardige serie, niet voor niets bekroond met 9 Emmy awards.

Veel bekende acteurs maken er hun opwachting: Cuba Gooding Jr. als O.J. Simpson, John Travolta die de arrogante advocaat Robert Shapiro speelt, en David Schwimmer die Robert Kardashian speelt, de beste vriend van O.J. Simpson. Kardashian? Die publieksgeile, curvie vrouwen van Meet The Kardashians? Yep! Dat zijn de dochters van Robert Kardashian. De Kardashians hebben helemaal niets gepresteerd, maar zijn in eerste instantie bekend geworden door de O.J. strafzaak, de ‘uitgelekte’ sextape deed de rest en intussen kijkt men al twaalf seizoenen naar deze familie ongeregeld.

We dwalen af. Terug naar O.J.

Wie is O.J.?

Orenthal James Simpson, geboren in 1947, is vooral bekend als American football speler. Hij was de eerste speler die de grens van 2000 rushing yards in één enkel seizoen haalde, oftewel rennen met de bal in je handen. Daarom werd hij in 1973 uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de NFL. Zijn nickname is ‘The Juice’ wat zoveel betekent als sap. Beetje apart of niet? Valt mee, in Amerika staat O.J. voor Orange Juice, sinaasappelsap, vandaar The Juice. Later maakte O.J. zijn opwachting als acteur in de serie Roots, de Naked Gun trilogie en enkele niet nader te noemen B films.

Aan de filmcarrière komt abrupt een einde wanneer The Juice wordt beschuldigd van de moord op zijn ex vrouw Nicole Brown en haar vriend Ronald Goldman.

Het gevonden bewijsmateriaal op de plaats delict wijst al snel in de richting van O.J. Hij krijgt enkele dagen de tijd om zich te melden op het politiebureau. Wanneer hij dit niet doet, volgt de beruchte vlucht in de witte Ford Broncos welke live was te volgen op tv. Aan het eind van de avond geeft O.J. zich. Er kan begonnen worden aan het proces. Een proces dat uiteindelijk 133 dagen zal duren.

O.J. bouwt een aardig legertje op aan advocaten en deskundigen om hem te verdedigen.

Ondanks alle duidelijke bewijzen tegen hem, gooit zijn verdediging het op racisme en fraude door het discutabele Los Angeles Police Department. Het openbaar ministerie dacht een solide zaak te hebben met een veroordeling tot gevolg, maar ondanks alle harde bewijzen deed de verdediging er alles aan om O.J. uit de bajes te houden. En dit lukt uiteindelijk ook. Op 3 oktober 1995 wordt O.J. vrijgesproken van de moorden. De jury had slechts 3 uur nodig om tot deze uitspraak te komen.

ACS OM rechtbank

Review:

De serie loopt lekker door. Je moet wel een beetje van rechtbank series houden, of geïnteresseerd zijn in de Simpson zaak. Het is toch één van de meest bekende zaken uit de geschiedenis. De uitspraak werd live bekeken door zo’n 100 miljoen mensen en het hele proces is live uitgezonden op tv, ongekend voor die tijd. Maar bovenal is het apart om te zien dat door dit proces heel normale mensen ineens (inter)nationale bekendheden zijn geworden, zoals de Kardashians.

Ondertussen is het bekend waar de volgende seizoenen over gaan.

Het tweede seizoen gaat over de nasleep van de orkaan Katrina in New Orleans. Daar werd de bevolking aan haar lot overgelaten door de Amerikaanse regering met onder andere de Danzinger Bridge shooting tot gevolg. Bij deze schietpartij werden twee ongewapende donkere mannen doodgeschoten door de politie, die de zaak probeerde te verdoezelen om een schandaal te voorkomen.

Het derde seizoen gaat over de moord op de modeontwerper Gianni Versace op de trappen van zijn Miami Beach mansion door seriemoordenaar Andrew Cunanan. Tussen april en juli 1997 vermoordt hij 5 mannen waaronder dus Versace, voordat hij zichzelf van het leven beroofd.

Tot op de dag van vandaag blijven de beweegredenen voor de moorden een groot mysterie, blijkbaar genoeg om een 10-delige serie over te maken.

Oja, voor degene die het wil weten, O.J. Simpson zit in de gevangenis. In 2008 is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 jaar voor ontvoering, mishandeling en vuurwapengebruik. Niet voor de moord op zijn ex, maar omdat hij gewapend een hotelkamer was binnengedrongen van twee sport-souvenir verzamelaars.

Is hij dan helemaal niet veroordeeld voor de moord op Nicole Brown en Ronald Goldman?

Jawel, drie jaar na zijn vrijspraak werd O.J. in een civielrechtelijke zaak schuldig bevonden aan de moorden en veroordeeld tot het betalen van 33,5 miljoen dollar schadevergoeding.

THE PEOPLE v. O.J. SIMPSON: AMERICAN CRIME STORY "The Dream Team" Episode 103 (Airs Tuesday, February 16, 10:00 pm/ep) -- Pictured: Cuba Gooding, Jr. as O.J. Simpson. CR: Byron Cohen/FX

Eind goed, al goed? Bijna!

Als O.J. in 2007 opnieuw wordt gearresteerd blijkt dat hij slechts een heel klein deel heeft betaald aan de nabestaanden. O.J. schrijft in die tijd ook een boek getiteld ‘I did it’ waarin hij een schuldbekentenis lijkt af te leggen, maar zijn uitgeverij brengt het boek niet uit.

De familie van Ronald Goldman krijgt het boek in handen en besluit het boek wel uit te geven om zo toch wat geld van O.J. binnen te krijgen. Hierbij de geschiedenisles over O.J. Simpson. Mocht je meer willen weten over de O.J. case, hier een handige timeline.

 

Lilyrose heeft voor dit artikel een review exemplaar ontvangen, maar – zoals dat hoort – heeft dit onze mening niet beïnvloed.

 

2 reacties

Geef een reactie