Een echte Vermeer is het verhaal van Han van Meegeren, a mad genius. De film is een lesje kunstgeschiedenis, maar dan in een 2016-jasje. Geen saaie lesboeken, maar een film die je keer op keer opnieuw het verhaal inzuigt, juist op de momenten dat je naar je telefoon wilt grijpen. De vele plot twists zorgen ervoor dat je steeds weer op het puntje van je stoel gaat zitten.

Han van Meegeren is de Leonardi DiCaprio in Catch me if you can van de jaren ’20. Het enige verschil is dat Van Meegeren geen cheques en carrières vervalst, maar virtuoos is in het namaken van schilderijen van de grote meesters.

een-echte-vermeer1

Zijn namaakkunsten zijn van zo een topniveau, dat hij zichzelf kwijtraakt in het vervalsen. De vragen “wie ben ik zelf” en “wat kan ik zelf” spoken door zijn hoofd. Bij een grote tegenslag – die ik vanwege het spoilereffect niet kan beschrijven – geeft hij zelf het antwoord op de vragen:

Ik weet niks, ik ben niks, ik kan niks.

Zoals in elk verhaal passeert ook in Een echte Vermeer de liefde de revue. Een verboden liefde, zo cliché als het ook klinkt. En om het cliché door te trekken, is het ook nog die verboden liefde die hem doet ontdekken wie hij is. Pas wanneer hij zijn verboden liefde op een canvas vereeuwigt, komt zijn eigen schilderij tot leven. Het ademt. Nu hoort hij erbij. Dat vindt ook zijn verboden liefde.

Het is alsof ik in een spiegel keek. Wanneer ik alleen ben. Onbespied.

Helaas voor Van Meegeren is deze l’amour défendu het begin van zijn ondergang. Na een vertoning waar de plaatsvervangende schaamte voelbaar was, vlucht Van Meegeren naar Italië om zichzelf opnieuw te vinden, en zijn liefde te vergeten.

een-echte-vermeer2

Alsof de duivel ermee speelt, duikt zij in Italië weer op. Ze komen nader tot elkaar en ze kan zich eindelijk blootgeven, letterlijk en figuurlijk. Na een openbaring over haar pijnlijke jeugd, bedrijven ze de liefde.

Toch gaat ze terug naar Nederland met haar man. Van Meegeren komt hun achterna en wordt wederom door degene die zijn liefde in zijn bezit heeft, vernederd. Hij zweert wraak en begint aan zijn grootste vervalsing, een echte Vermeer.

Een echte Vermeer is geen film voor degenen die deze kunstgeschiedenis al kennen. Daarvoor is er niet genoeg diepgang. Deze film is een aanrader voor degenen die van artsy films houden, in plaats van blockbusters. Degenen die interesse hebben in kunstgeschiedenis, maar daarvoor niet de geschiedenisboeken in willen duiken. En degenen die van deze kunst genieten en er meer over willen weten.

 

Win! 

In samenwerking met Cinéart mogen wij een prijzenpakket van ‘Een echte Vermeer’ weggeven.

Dit prijzenpakket bestaat uit twee vrijkaartjes voor de film ‘Een Echte Vermeer’ én het kleurboek ‘Hollandse Meesters’ waarin bekende meesterwerken, onder andere van Vermeer, kunnen worden ingekleurd.

Om kans te maken op dit prijzenpakket, beantwoord je de volgende vraag:
– Welke actrice vertolkt de rol van Jólanka Lakatos, de grote liefde van Van Meegeren?

Je kunt het antwoord invullen in het contactformulier. Vermeld naast het antwoord ook je volledige naam en je adres, zodat we het prijzenpakket direct naar je toe kunnen sturen!

psst: mocht je het antwoord niet direct weten, kijk dan even hier op de website van Een Echte Vermeer.
Wees snel, want op 4 november sluiten we de winactie!

 

Je kunt niet meer meedoen aan deze winactie. 

 

Geef een reactie