Of ik iets wil schrijven over DCI Banks. ‘Over wie?’ DCI Banks, een Britse detective serie. Tot twee weken geleden had ik er nog nooit van gehoord en ik kijk toch best wat series. Maar eerlijk is eerlijk: dat zijn meestal toch Amerikaanse series. Ik moest ook echt even goed nadenken welke Britse series ik de laatste paar jaar heb gezien en gevolgd. Ik kwam niet verder dan Broadchurch, Sherlock en Strike Back. Stuk voor stuk goed in elkaar gezette series; dat kunnen die Britten wel.

DCI Banks dus. Ik ging er eens voor zitten en had totaal geen idee wat me te wachten stond.

Een beetje oubollige man, type grote oude grijze buurman, is dus DCI Alan Banks. Hij is leidinggevend detective van de afdeling moordzaken in het dorpje Eastvale. Een dorp dat niet bestaat, maar is gebaseerd op enkele dorpen in North Yorkshire, een gebied tussen Middlesbrough en Leeds. Samen met zijn drie vaste hulpjes lost DCI Banks moordzaken op. Dit gaat niet op z’n Amerikaans met wilde achtervolgingen en kogelregens, maar door heel gedisciplineerde agenten die met gedegen politiewerk moorden oplossen.

Stephen Tompkinson speelt de rol van DCI Banks. Hij speelt sinds 1987 in tal van Britse series en een enkele film, maar niet echt iets bekends. Zijn vaste team bestaat uit DS Ken Blackstone, DI Helen Morton en DS Annie Cabbot, waar Banks volgens mij wel warme gevoelens voor heeft of heeft gehad. Aangezien ik er bij seizoen 5 in stap kan ik best een paar romances en/of break ups gemist hebben.

Maarrrrre hoe zit dat met die afkortingen? Goeie vraag!

DCI staat voor Detective Chief Inspector, iets lager op de detective ladder is de DI Detective Inspector en nog iets lager is de DS Detective Sergeant. Dan heb je nog een DC en zelfs een DCS maar daar ga ik je verder niet mee vervelen.

DCI Banks is gebaseerd op de boeken van Peter Robinson.

In zijn eerste boek Gallows View (1987) werd Banks geïntroduceerd. Daarna volgden nog tientallen boeken en in 2010 kwam er een twee delige pilot op basis van het boek Aftermath (2001). De twee delige pilot werd zo goed bekeken in het Verenigd Koninkrijk dat werd besloten om een serie van drie tweedelige afleveringen te maken in 2011. En inmiddels zitten ze dus bij seizoen 5, met een vaste schare kijkers van 4-5 miljoen per aflevering.

Een seizoen bestaat uit drie verhalen van ieder twee afleveringen. Ik wist dit dus niet en vond het al heel vreemd dat er aan het eind van het seizoen een verdachte werd gearresteerd en er in aflevering 3 met een compleet nieuwe verhaallijn werd begonnen. Ondanks dat ik de serie niet kende was dit geen probleem. Tuurlijk: er zijn waarschijnlijk wat verhaallijnen die door alle seizoenen heen lopen, maar je kan gemakkelijk alleen een verhaal van twee afleveringen bekijken.

Op zich kijken de afleveringen lekker makkelijk weg. Vol idyllische Britse landschappen, verlaten landweggetjes en Engels dialect. Gelukkig zendt BBC First uit met Nederlandse ondertiteling. Zoals gezegd; verwacht geen Hollywood achtige taferelen, maar wil je op een regenachtige avond een detective kijken inclusief goed verhaal en scherpe dialogen dan ben je bij DCI Banks aan het juiste adres.

 

Uitzendinformatie:

DCI Banks is vanaf nu elke donderdag om 21.00 uur te bekijken op BBC First.

Geef een reactie