Allereerst heb ik besloten om Lilyrose.eu om te dopen tot: alleswatStephenKingdoet.eu, ik denk namelijk dat dat de website iets beter omschrijft. Ik ben verzot. Ik ben als een geobsedeerde idioot alles wat Stephen King doet en heeft gedaan, in me op aan het nemen. Eén van zijn nieuwste creaties is de verfilming van 22-11-1963. In het Engels: 11.22.63

Het verhaal van 11.22.63

De verhaallijn zal ik nogmaals kort toelichten, omdat ik weet dat er misschien twee verdwaalde lezers zijn die mijn boekenblogs lezen, en daardoor geen enkel idee hebben waar dit nou over gaat.

 

Jake Epping is docent Engels aan de middelbare school in Maine. Hij eet al jaren bij de ietwat vervallen tent van Al. Wanneer hij net zijn broodje heeft besteld, verdwijnt Al in de keuken. Als de deur twee minuten later weer opent is Al een oude man geworden die zich de longen uit zijn lijf hoest. Al schuift aan bij Jake en legt hem uit dat hij, in de tijd dat Jake zijn broodje at, meer dan twee jaar in het Maine van begin jaren 60 heeft geleefd. Jake denkt natuurlijk dat Al een beetje te veel wodka achterover heeft geslagen in die keuken van hem, maar wanneer Al, Jake door het ”konijnenhol” in zijn keuken duwt, valt Jake meteen terug in het verleden.

Al is doodziek. Hij heeft kanker en zal het niet lang meer redden. Jake krijgt een boekje van Al overhandigd waarin zijn aantekeningen staan over de jaren 60 en hij geeft Jake een missie: zorg ervoor dat Lee Oswald zijn aanslag op John. F. Kennedy niet kan uitvoeren.

Wanneer Jake overtuigd is dat de wereld beter zal zijn als J. F. Kennedy nog zou leven, begint hij aan zijn missie. Dit doet hij met één belangrijke boodschap van de – inmiddels overleden – Al in zijn gedachten: het verleden wil niet veranderd worden.

Serie vs boek

De heer Stephen King was nauw betrokken bij het maken van 11.22.63, en dat is voor de echte fan een enorme opluchting. Natuurlijk zag een ieder het wel aankomen dat dit – terecht!! – succesvolle boek, verfilmd zou worden, maar dat het zo mooi en gedetailleerd zou worden gedaan is echt een pracht verrassing.

11.22.63

De serie 11.22.63 bestaat uit 8 afleveringen die allemaal een klein uur duren. Een genot! Net als in de gloriedagen van ‘IT’, zorgt de mini-serie ervoor dat alles uit het dikke boek prachtig tot zijn recht komt. Wat meteen opvalt is de gelijkenis met het boek van King. Hier en daar zijn natuurlijk elementen aangepast en het verloop is nog steeds sneller dan in het boek, maar dat zorgt absoluut niet voor ergernis.

Het enige punt dat wellicht wel een beetje kan ergeren, is het feit dat Jake niet één keer teruggaat in het konijnenhol om te zien of er wat veranderd is. Een enigszins onwaarschijnlijke karaktertrek in het personage, omdat hij klakkeloos van Al aanneemt dat er dingen veranderen. Echter is in het boek die repetitie van verleden en heden op een gegeven moment vermoeiend voor de lezer. In de serie 11.22.63 wordt de terugkomst naar het heden volledig vermeden. Jake heeft een missie, en in deze serie zelfs een ziel die hem helpt met deze missie.

In de thriller is Jake Epping (Amberson in 1960) volledig op zichzelf aangewezen. Waarschijnlijk werkte dit voor de acht uur durende film niet helemaal goed. Een begrijpelijk punt. Alle innerlijke conflicten komen op camera natuurlijk veel minder tot hun recht. Daarom ‘adopteert’ Jake de willekeurig gekozen Bill als zijn compagnon / broertje. En Bill zorgt voor enig conflict, waardoor je, zelfs als je het boek hebt gelezen, acht uur lang met een bonzend hart zit te kijken.

The end

Wat de doorslag voor mij gaf om de serie 11.22.63 alsnog te kijken, ondanks dat hij ook in Nederland al lang uitgezonden werd, was de volgende Tweet van sir Stephen King:

Voor mijn gevoel gaf dit weg dat King het einde van de serie had veranderd, ten opzichte van het boek. Dat maakte me zo nieuwsgierig, dat ik niet kon wachten tot de laatste aflevering.

Wat heel duidelijk de zien is in 11.22.63, is de gigantische opbouw naar een climax die wel out of this world moet zijn. Bij episode 7 (de op een na laatste) komt er een tekst naar voren, waardoor ik meteen dacht: het zal toch niet dat er helemaal geen climax komt? Ik vreesde voor het verhaal dat in het boek zó prachtig wordt verteld. Ik vreesde dat al die uren kijken (niet mijn favoriete bezigheid) me zouden leiden naar een politiek correct einde. Maar ik verklap het alvast: dat is niet het geval.
Je komt niet bedrogen uit en als je het boek hebt gelezen, dan gaat 11.22.63 je verwachtingen echt te boven.

Ik ben content en dat ben ik niet snel als het om verfilmingen gaat. De keuze om het boek 22-11-1963 met een mini-serie tot leven te wekken, vind ik een hele goede. Dit verhaal had niet in een film gepast, ook niet als die film drie uur zou duren. Deze serie is er echt een voor mensen die dol zijn op goede verhalen met complexe lijnen, en kijkers die graag verrast worden door een mooi plot.

Be prepared to be amazed 

 

11.22.63 is een uitgave van Fox. De uitzendingen zitten er inmiddels op, maar je kunt de serie op een heleboel (legale!) manieren nog terugkijken!

 

Photo source: Fox Tv

Geef een reactie