The Martian met Damon. Nee Matt Damon. Mett Damon.

Argghh! Met Matt Damon. Ja dat is hem. Met Matt Damon en… Nee dat was het eigenlijk ook wel. Alleen Matt Damon. En zand. Veel zand.

Een verhaal als Cast Away. Je weet wel: de steengoede film met Tom Hanks, die alleen op een onbewoond eiland terecht kwam na een vliegtuigcrash. En dat Tom een goede vriendschap opbouwt met Wilson. De handbalbal. Handbal…bal… gaat lekker vandaag.

Matt Damon portrays an astronaut who draws upon his ingenuity to subsist on a hostile planet.

The Martian gaat over de Ares III missie. Een team van astronauten verblijft op Mars om onderzoek te doen naar deze planeet, maar wegens een loodzware zandstorm moet het team voortijdig met spoed vertrekken. Tijdens deze storm gebeurt er een ongeluk waardoor astronaut Mark Watney (Matt Damon) wordt weggeblazen. Onder leiding van Commandant Lewis (Jessica Chastain ) besluit het team te vertrekken zonder Mark, want geloof me: het is echt heftig. Ik was sowieso daar niet heen gegaan, maar hey! Dat ben ik. Waarom moeten we daar überhaupt heen? Als we nou gewoon goed voor ons aardbolletje gaan zorgen, kunnen we hier lekker blijven toch? Goed! Dat was even een moraalboost van mij. Graag gedaan.

Het team denkt dat Mark overleden is. Maar nee hoor!
Mark is gestrand (hoop zand dus) op een onbewoonde planeet en heeft geen mogelijkheid om contact te maken met de spaceshuttle waar het team in zit. Of met Houston.

Regisseur Ridley Scott zet hier een zeer sterke film neer. Scott is onder andere bekend van de klassiekers Alien en Bladerunner en dus niet onbekend met het SF genre. Opvallend zijn de mooie opnamen van vergezichten op planeet Mars, en dat is best knap gedaan aangezien… Ja, veel zand dus. Hier zie je dat zijn eigenlijke carrière als fotograaf geweldig tot zijn recht komt.

Matt Damon portrays the titular hero in THE MARTIAN.

Het verhaal is ook waarheidsgetrouw en dat is sterk. Oké, op Mars zijn we nog nooit geweest, maar toch… Met alles wordt rekening gehouden: contact zien te maken met Aarde, eten, luchtdruk et cetera. Ik denk niet dat experts snel zullen zeggen dat het helemaal niet kan. Zoals dat bij Starwars wel het geval is.

Matt Damon brengt Mark zeer overtuigend naar het scherm. Je leeft tijdens zijn kleine succesjes met hem mee. Zoals het laten groeien van een aardappelplant. Klein noemt hij dat. Hallo! Op Mars… Ja, dan sta je wel met hem mee te juichen. En bij tegenslagen zakt ook bij jou als kijker de moed in de schoenen.

Kortom een goede, vermakelijke film. Matt name door met.

Helaas is The Martian niet zo sterk als Cast away, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik ben ook groot fan van Tom Hanks, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die The Martian misschien juist beter vinden.

Dikke aanrader dus… Actie, humor, drama, SF: voor ieders wat wils.

 

 

Geef een reactie