Tegenwoordig lijkt alles om het uiterlijk te gaan. Iedereen is druk bezig met hun goede voornemens om in broekmaatje mini te passen. Alles moet er zo gelikt mogelijk uitzien. En dat werkt precies hetzelfde met videospellen. Elk jaar zien de games er net iets beter uit. Maar vraag mensen eens naar hun meest favoriete spel ooit. Vaak hoor je dan titels als Mario, Sonic, of andere oude games die er verschrikkelijk crappy uitzien, vergeleken met de huidige spellen.

Hier is een leuk voornemen om dit jaar uit te proberen: Go back to basic. Terug naar de oude 8, 16 en 32 bit spellen. Games zijn meer dan goede graphics. Haal het uiterlijk weg, en kom erachter hoe goed een spel nou echt is. De volgende games hebben mij blij verrast, en ik hoop dat ze hetzelfde bij jou doen.

 

Pony Island

Pony Island klinkt als een My-Little-Pony-kloon, maar houd kleine kinderen bij dit spel vandaan! Laat ik het erop houden dat het er behoorlijk demonisch aan toe gaat. Meteen al in het begin moet je out of the box denken om verder te kunnen spelen. Maar hoe meer je speelt, hoe duisterder Pony Island wordt. De puzzels zijn uitdagend maar niet moeilijk. Pony Island biedt een afwisselende speelstijl, simpele gameplay en weet op een humoristische manier de ‘fourth wall’ te breken. Het spel kost 5 euro en is in 3 uren uit te spelen. Maar dan ben je wel in het bezit van het mannelijkste ponyspel dat er is.

 

Suits: A Business RPG

Als je de titel leest dan heb je het vast al geraden: Suits is een old school RPG dat zich afspeelt in de zakenwereld. Hier zijn corruptie en andere immorele daden aan de orde van de dag. Het verhaal vertoont een paar gaatjes, maar deze worden gevuld met een flinke dosis humor.

Voor het aankoopbedrag van slechts 1 euro, biedt Suits meer dan 5 uur aan speeltijd. Tijdens deze 5 uren krijg je de ene na de andere woordspeling voor de kiezen, maar ook veel referenties naar andere spellen en hedendaagse politici. Leuk, maar de meeste situaties zijn erg random. Zo moet je praten met planten, koffiemokken verslaan en het opnemen tegen een dino.

Suits is erg simplistisch getekend. Hier moet je van houden. Ik persoonlijk vind het er slordig en lui uitzien, alsof het gemaakt is door een kleuter. Daarnaast zijn de gevechten ontzettend simpel. In deze RPG hoef je geen tactiek te hebben, zolang jij maar genoeg sandwiches bij je hebt om jezelf in leven te houden.

Suits: A Business RPG: Als je van simpel en random humor houdt, dan kun jij je geluk niet op voor dat ene eurootje.

 

Undertale

Deze RPG zit bomvol met humor en satire. Maar het meest unieke speelelement is: Niemand hoeft te sterven. In de meeste RPG’s stelt een leven niks voor. Iets valt jou aan, en jij maakt het dood. In Undertale krijg je een keuze. Afhankelijk van de vijand kun je met ze praten, spelen of zelfs flirten. Hierdoor haal je hun wil om te vechten weg, en win jij de strijd.

Op deze manier kan Undertale een ontzettend lieflijk verhaal zijn, zoeter dan honing. Of… je vermoordt alle tegenstanders. Neem immorele keuzes en het spel zal volledig anders uitpakken. Undertale zit vol met uiteenlopende personages waar jij je makkelijk aan kunt gaan hechten, en wiens lot jij in handen hebt. De wereld lijkt te leven en reageert op jouw keuzes. Een meesterlijk goed spel, verpakt in een ouderwets jasje.

Dit zijn mijn 3 aanraders voor jou. Zo’n lijstje maak ik graag nog een keer. Want voor mij gaat er een hele wereld open naar oude en lelijke spellen. Maar ze zijn zo lelijk dat ze toch weer mooi zijn, net als met een mopshond.

 

Geef een reactie