Het nieuwe album van Clean Pete is dan eindelijk gearriveerd. De term ”eindelijk” kan losjes worden gebruikt, aangezien Clean Pete eigenlijk helemaal niet zo lang heeft gewacht met het maken van een tweede full lenght. Toch begon het in mij al te kriebelen toen de aankondiging daar was. Vandaag, 23 oktober, viel hij op de deurmat. Tijd om te gaan luisteren.

Aan Het Licht. Zo heet ‘ie, dat nieuwe album. Wederom met bijzonder artwork en uiteraard een heleboel nieuwe tracks. Een aantal daarvan speelden de dames al tijdens hun live shows en twee nummers waren al eerder op Spotify te beluisteren. Hierdoor word je als luisteraar niet meteen in het diepe geflikkerd en dat kan heel erg fijn zijn. Zowel ‘Leuk voor later’ en ‘Zet me uit’ zijn beiden mooi, catchy en de muziek is wat ”breder” dan we gewend zijn van het debuut ‘Al zeg ik het zelf’. Alleen deze twee tracks moesten voor menig liefhebber genoeg reden geven het album aan te schaffen.  714ee0aa-efe0-4800-a00b-014244f6b2f5_cleanpete_aanhetlicht_packshot

Clean Pete werkte voor dit album samen met Arne van Petegem. Jazeker, all the way in Antwerpen! Van Petegem’s achtergrond ligt binnen de elektro, maar je hoeft je als luisteraar geen zorgen te maken dat Clean Pete á la Ellie Goulding ineens met een dikke effectenbak door je speakers blaast. Nee, de liedjes die we vinden op Aan Het Licht zijn nog steeds zacht, ergens lief en enorm authentiek. Opvallend is de muzikale groei; we horen meer instrumenten en er is veel meer ruimte opengehouden voor de prachtige cello van Renée.

Aan Het Licht borduurt voort op het debuutalbum. Met de openingstrack ‘Zet me uit’, wordt meteen de toon gezet en het eerste deel van het album is dan ook precies wat we van Clean Pete gewend zijn, maar dan met iets meer elektro invloeden die subtiel in de tracks verwerkt zijn. Het is interessant, tekstueel boeiend en herkenbaar, en een plaat die je de eerste paar keer ook echt met je volledige aandacht wilt luisteren. In de eerste helft lukt het ook om die aandacht erbij te houden, maar tijdens de tweede helft van het album raak je die aandacht toch een beetje kwijt. Er zit weinig vaart in Aan Het Licht. Het tweede deel geeft je niet waar je op hoopt en kabbelt een beetje voort. Rustige liedjes waarvoor je in de stemming moet zijn.

Toch is het ergens jammer: met de twee eerder uitgebrachte singles op Spotify schept de luisteraar een bepaald beeld dat wellicht niet helemaal overeenkomt met de rest van het album. Nu zal de gemiddelde luisteraar van Clean Pete zich niet storen aan het feit dat de nummers rustig zijn; bij Clean Pete verwacht je ook Clean Pete en geen Nirvana. Maar aan dynamiek ontbreekt het wel.

Aan Het Licht is een mooi album, dat in het eerste deel boeit en tekstueel blijft Clean Pete fascineren. Misschien is het geen meesterwerk, maar wel een aanschaf waard voor degenen die van goede, Nederlandstalige popmuziek houden. Kleine tip: luister met een koptelefoon om je te laten verrassen door de subtiele details binnen de mix.

 

Clean Pete trekt in oktober en november het hele land door. Check de website van Clean Pete voor een overzicht van hun agenda.

 

één antwoord

Geef een reactie