Inmiddels ben ik gestrand in Olst, het prachtige dorpje tussen Deventer en Zwolle waar de mensen zo lekker gewoon zijn gebleven. Vandaag was ik in de supermarkt en toen heb ik me er opnieuw over verbaasd hoe veel mensen hier de ‘r’ niet uitspreken. Mensen zeggen hier dingen als ‘Ik ga even spotten’ en ‘Da’s apat’. En dat vind ik dan weer apart.

Verder heb je hier weilanden met koeien en schapen, schattige riviertjes, een sportclub en twintigduizend kappers. Nee, Olst verschilt niet zo veel van ieder ander dorp, maar er is één ding dat Olst heeft, wat niemand anders heeft:

De Thuisbezorgd kapper.

Het is een beetje als een pizza bestellen, maar dan anders: de kapper aan huis. Terwijl je in je eigen luie stoel zit, zorgt de thuiskapper ervoor dat je een frisse, nieuwe look krijgt.

Een van deze ambulante kapsters is Your Personal Hairdresser, Fiona. Ze sjeest in haar autootje regio Deventer door en geeft haar klanten het gevoel alsof ze bij een luxe salon hebben plaatsgenomen. Inmiddels durf ik te beweren dat Fiona het enige aan Olst (en Boskamp) is wat nog een beetje sprankelt. Terwijl er steeds meer kappers in dit kneuterige dorpje failliet gaan, lijkt Fiona, your personal hairdresser succesvoller dan ooit. En dat is ook niet zo vreemd: je kunt niet om haar heen.

Was het niet collega Esther die zei dat taxichauffeurs en kappers de enige mensen op de wereld zijn die altijd wat te lullen hebben? Fiona kan praten als de beste en daarnaast loopt haar zaak als een malle. Ik vond het tijd om uit te zoeken wie Fiona is en wat haar nou zo succesvol maakt. DSC_1709

Your personal hairdresser Fiona

Fiona is al vanaf haar vijfde verliefd op het kappersvak: ‘Ik ging vaak naar knip-in in de Spijkerborgsteeg in Deventer, waar ik altijd mijn geknipte haartjes meenam in een tissue zakje voor mijn papa. Ieder jaar bekeken we de kleur ervan en vergeleken het met de haren van dat moment om te zien of het erg was veranderd.’

Ze genoot van de fijne sfeer van de salon en de geuren van sprays en haarlak. Er waren veel dingen die een indruk maakten op de kleine Fiona: ‘De grabbelton als ik weer goed stil had gezeten! En natuurlijk het mysterieuze gat in de grond waar alle haren in verdwenen. Dat was het moment waarop ik besloot dat ik kapster wilde worden.’ 

Een eigen zaak

Jaren later begon Fiona te werken bij verschillende salons, maar de sleur van de hele dag bij dezelfde stoel staan begon haar na werkgever nummer 5 langzaam te vervelen. Toen haar vader overleed, begon Fiona aan een nieuw avontuur: een eigen bedrijf. En dit werd al gauw een groot succes. Wat is Fiona’s geheime ingrediënt voor succes?

Persoonlijke aandacht is erg belangrijk en dat zou vast een van de sleutels kunnen zijn van het succes. Daarnaast volg ik regelmatig cursussen om mijn technieken bij te schaven. Het werken met mensen is erg afwisselend en dit beroep is erg dankbaar. Het moment dat de klant in de spiegel kijkt als de coupe klaar is, geeft zowel de klant als kapper een magisch gevoel van voldoening!” 

Privé terrein

Fiona is een kapster die vol passie over haar vak praat. Ze geniet van ieder moment dat ze het kan uitvoeren, en van het contact met haar klanten: ‘Doordat ik nu het privé terrein betreed van mijn klanten ontstaan er soms mooie, hartverwarmende momenten. Met iedereen bouw je een eigen bijzondere band op. De mensen die bij mij passen, trekken automatisch naar mij toe. Sommige knip ik zelfs al vanaf mijn zestiende! Ze zijn me al die jaren gevolgd wanneer ik van werkplek switchte, dat is erg bijzonder!’

DSC_1577

Toch komt Your Personal Hairdresser Fiona ook regelmatig hele vreemde dingen tegen. Dat kan ook niet anders als je iedere anderhalf uur in een ander huis terecht komt. Hoewel de bijdehante Fiona nooit zonder gespreksstof zit, blijkt ook zij af en toe met haar mond vol tanden te staan.

”Toen ik naar een nieuwe 19 jarige klant ging bijvoorbeeld. Hij – twaalf jaar jonger dan ik -, vertelde mij dat zowel hij, als zijn vrienden, vallen op rijpere vrouwen. Tijdens het maken van de knipafspraak vertelde hij me al dat mijn foto op de website hem meteen ontzettend aansprak.
Toen viel bij mij het kwartje dat ik als 31 jarige moeder nu onder de “rijpe” vrouwen val.
Ik was compleet sprakeloos en was even al mijn toughness kwijt…”

Ook haar ervaringen tijdens het knippen op een hospice zullen Fiona altijd bijblijven. Hier praatte ze over het leven, de dood en wat er na de dood zou kunnen zijn: ‘Het is niet gepast om ”tot de volgende keer!” te zeggen. Meestal zijn die mensen dan al overleden.’

Nog gekker Fiona

Your Personal Hairdresser Fiona heeft het allemaal al gezien en gehoord: een huis met 26 katten, iemand die haar heeft gevraagd om zijn haar te knippen op het moment dat hij al was overleden, en een huis met maar liefst 250 soorten Laven (je weet wel, die figuurtjes uit de Efteling). Maar dat is niets in vergelijking met een wel heel bijzondere opdracht waar ze een tijdje terug voor benaderd werd.

‘Op een avond kreeg ik per email de vraag of ik een Herensoos wilde knippen bij één van de heren thuis.
Natuurlijk wilde ik dat, maar toch besloop mij een onveilig gevoel: dit zouden 6 heren zijn tussen de 44 jaar en 55 jaar. En ook de e-mailer zelf kon wel een beurtje gebruiken… Dit kon ik op 2 manieren interpreteren.’

Vol goede moed stapte Fiona die avond in haar auto, op weg naar de Herensoos. Eenmaal aangekomen bij de verlaten boerderij zag ze veel auto’s, maar er was geen mens te bekennen.

”Ik kwam daar aan en ging met knikkende knieën opzoek naar de voordeur, maar die kon ik in het donker niet vinden. Ineens kwam er een hond naar me toegelopen en ik bedacht me: als jij lief bent, dan is je baas dat vast ook. De hond bleek vriendelijk, dus ik besloot naar de achterdeur te lopen. Er brandde wat licht door het keukenraam en er kwam Jazz muziek uit de woning. Eenmaal binnen bleek de gastheer voor al zijn gasten te koken en na onze eerste kennismaking ging ik vrolijk aan de knip!”

Later vertelde Fiona aan de heren dat het toch wel wat spannend was om als vrouw alleen op een verlaten locatie af te spreken met zes onbekende mannen. Toen viel het kwartje bij de heren waarom de vorige kapster waarschijnlijk nooit was komen opdagen. Dat Fiona heeft doorgezet en daarna voor meerdere Herensozen werd uitgenodigd, zal ook een ervaring zijn die ze niet snel vergeet: ‘Iedere keer was er een ander van de vriendengroep aan de beurt te koken in zijn eigen huis voor de club. Mosselen en zelfs een echte wijnkenner met de nodige uitleg waren aanwezig om het een onvergetelijke avond te maken.’

20150326_083545

Your Personal Hairdresser Fiona is werkzaam in regio Deventer (en omstreken). Voor meer informatie over deze energieke kapster kun je terecht op de website.
Fiona komt graag bij je thuis om nog meer bijzondere verhalen te vertellen en je een compleet nieuwe coupe te geven. 

Geef een reactie