Afgelopen zondag ging ik naar de film Amy – The girl behind the name. De documentaire over het leven en groeiende succes van Amy Winehouse.

De film Amy vertelt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief. Met haar fenomenale stem en muzikale talent, behoort zij tot één van de grootste iconen van deze eeuw. Als dé superster van een generatie en een authentieke jazzartiest pur sang, schreef en zong Amy vanuit het diepst van haar hart. Ze gebruikte haar muzikale gave om haar persoonlijke problemen te uiten. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar talent resulteerde in enkele van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij bekroond werd met zes Grammy Awards. Haar wereldwijde succes had echter ook zijn keerzijde en veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl zijn tol begon te eisen. Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud.

De docu

De documentaire is veelal samengesteld uit bestaand materiaal dat gedurende het leven van Amy opgenomen is. Dit zorgt soms voor een wat hobbelig beeld. Als je loopt met een camera in de hand, geeft dit natuurlijk niet het meest stabiele beeld. Het feit dat deze documenten gebruikt zijn, maakt de film naar mijn idee heel bijzonder: je ziet de echte Amy, het meisje dat ze ooit was voor ze wereldberoemd werd. Het nadeel aan deze soms hobbelige beelden was dat ik last kreeg van mijn wagenziekte. Je moet het er maar voor over hebben!

Amy

Het beeld dat ik van Amy had, was eigenlijk vrij vaag. Ik kende een paar van haar bekende liedjes, die bij mij vooral de indruk achter lieten dat ze drank- en drugsverslaafd was. Dit is natuurlijk niet alleen mijn indruk, dit beeld heeft ze over de hele wereld wel gewekt. Denk aan het nieuws van een aantal jaar geleden; er waren filmpjes te zien waarin Amy overduidelijk dronken op het podium stond en niet het concert gaf dat men van haar verwachtte en verlangde. Het mooie is dat ik nu weet waarom dit zo was, door de documentaire AMY – The Girl Behind The Name te bekijken.

Amy Winehouse is op 14 september 1983 geboren in Southgate in Noord-Londen. Dat ze hier vandaan komt is ook heel goed te horen aan haar accent. Dit was één van de dingen waar ze zich ook niets van aantrok. Spraaklessen hielpen haar niet, naar eigen zeggen gleed dit zo weer van haar af.

Amy groeit op in een Joods gezin. Haar vader verlaat het gezin als ze 9 jaar oud is. Haar moeder kon niet opboksen tegen het eigenwijze, standvastige meisje dat ze toen al was en hiermee groeiden langzaamaan de problemen die Amy kreeg.

Carrière

Amy is met veel geluk in het artiestenleven gerold. Het zangtalent had ze al van nature en dit laat de film ook duidelijk zien. Ze schreef zelf muziek om hiermee haar gevoelens te kunnen uiten. Wat duidelijk naar voren komt is dat Amy te allen tijde zichzelf wilde kunnen blijven. Het nuchtere, doodeerlijke meisje dat ze was.

Beroemd worden interesseerde haar niet. Het ging haar nooit om de 6 Grammy’s die ze in 2008 zou winnen. Wat ze wilde was muziek maken voor een klein publiek. Ze wilde haar gevoel voor jazzmuziek gebruiken om haar emoties te kunnen uiten. Muziek was haar uitlaatklep.

Verslavingen

Toen Amy haar eerste platencontract kreeg en het huis uit kon, begonnen de eerste tekenen van verslaving te ontstaan. Opstaan met een jointje en naar bed gaan met een jointje. De relaties die ze kreeg met verschillende mannen, hielpen hier niet echt aan mee. De documentaire laat op een bijzondere manier zien wat het verhaal is achter deze verslavingen en hoe de problemen zich steeds verder ontwikkelden. Tot het dieptepunt waarop ze uiteindelijk dood in huis werd gevonden.

Conclusie

De documentaire vertelt op een prachtige manier het leven, de carrière en de ondergang van Amy Winehouse. En je hoeft absoluut geen fan van haar te zijn om er met een brok in je keel naar te kijken. Je leert het verhaal achter de liedjes kennen, waardoor ze een heel andere lading krijgen.

Deze film bewijst op een hele mooie manier dat je altijd verder moet kijken dan je neus lang is! Uiterlijke vertoning geeft niet altijd de werkelijke persoonlijkheid weer.

Geef een reactie