23-07-2015

Uitgekomen op: 23-07-2015, voor de PC, Android en iOs.

Scott heeft zich overtroffen met dit vierde deel van de bloedstollende Five Nights At Freddy’s serie.
Waarin angstaanjagende monsters de speler bespringen met zoveel geschreeuw dat een hartverlamming gegarandeerd is.
Ik háát deze spellen zo hard en toch kan ik het niet laten om enthousiast te zijn over dit nieuwe deel.

In de voorlopers gebeurde alle ellende tijdens de nachtdiensten van een bewaker, maar FNAF4 is up close and personal. Scott laat zijn monsterlijke creaties los op een plek die dit spel tot mijn persoonlijke nachtmerrie maakt, namelijk:

De slaapkamer

Om het nog erger te maken is het hoofdpersoon een weerloos jongetje. Hij staat in het midden van zijn pikdonkere kamer met alleen een zaklamp in zijn handen. Als hij niet oppast dan kunnen bloeddorstige mechanische monsters hem van alle kanten bespringen! Deze animatronics bestaan weer uit het kleurrijke team: Freddy Fazbear (bruine teddybeer), Chica (gele vogel), Bonnie (blauwe konijn) en Foxy (rode vos).

De speelwijze

Houd alles in de gaten! De kledingkast voor je, het bed achter je en de beide gangdeuren naast je. Sla de deuren dicht als er een animatronic vlak voor staat en flikker met de zaklamp om ze op afstand te houden. Nogmaals: Het is pikdonker. Dus om te weten te komen of er iets vlak voor je staat moet je goed luisteren. Als je op het verkeerde moment de zaklamp gebruikt, dan kom je oog in oog te staan met wat de dood zal worden van het jongetje en van jouw trommelvliezen.

Ademhalingen en andere subtiele geluiden zijn de hints die jou in leven houden. Scott heeft deze geluiden zó onverstaanbaar zacht gemaakt, dat je de volumeknop op max moet hebben om ze te kunnen horen. Dit in tegenstelling van de animatronic wanneer die jouw vinden. Met als gevolg dat dit spel de beste How To Go Deaf-simulator van dit moment is.

Maar ach, wat is nou een beetje permanente oorschade als je een horrorverhaal voorgeschoteld krijgt waarvan je kunt smullen! Dit is één van de meest besproken spellen van de afgelopen jaren.

Het verhaal bestaat uit losse flarden en wordt verteld via 8-bit minigames. Veel spelers speculeren er als een malle op los om van die flarden een compleet verhaal te maken. Elke FNAF gaf weer een beetje meer informatie, net als dit vierde deel. Het raadsel achter de gebeurtenissen is bijna opgelost, want met Halloween dit jaar komt het allerlaatste puzzelstuk van deze franchise. Als ik Scott zijn berichten op Steam moet geloven dan komt er geen nieuw spel, maar ook geen uitbreiding van een bestaand spel. Dus hoe hij dit laatste beetje informatie wil geven is mij nog een raadsel.

Eindoordeel

De graphics zijn verbeterd, de sfeer en locatie zijn veel creepier dan voorheen en zo kan ik wel even doorgaan. Dit vierde deel is het beste van alle Five Nights At Freddy’s. Maar het is niet perfect. De gameplay wordt na een tijdje behoorlijk eentonig en eenmaal uitgespeeld verliest het zijn replay-waarde. Alleen daar kan ik FNAF4 niet op afrekenen, omdat de kwaliteit- en prijsverhouding zo ontzettend goed is. Voor het lullig bedragje van 8 euro kun je jezelf helemaal gek maken, of een jonger familielid een trauma bezorgen. Geen ander spel weet mij zo hard te laten schrikken en mij daadwerkelijk bang te maken.

Daarom zei ik eerder al dat ik Five Nights At Freddy’s háát, maar ik hou ervan dit spel te haten. Dus kom maar op met dat laatste puzzelstuk!

 

Five Nights at Freddy's 4
Graphics70%
Gameplay70%
Story80%
Fear-level100%
Pluspunten
  • Ongelofelijk eng
  • JUMPSCARES!!
Minpunten
  • De subtiele geluiden zijn te zacht
  • Weinig variatie tijdens het spelen
80%Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)
95%

Geef een reactie