Beschikbaar voor: PC/Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, iOS en Android Release eerste episode: 11-10-2013 Release laatste episode: 8-7-2014

Beschikbaar voor:
PC/Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, iOS en Android
Release eerste episode: 11-10-2013
Release laatste episode: 8-7-2014

Ik ben de laatste tijd helemaal gek op Choice and Consequense genre games. Dit zijn spellen waarin jouw keuzes (grote) gevolgen hebben voor de rest van het verhaal. The Wolf Among Us heeft deze gekte bij mij veroorzaakt. Het is een spel en tv-serie in één, met het uiterlijk van een stripboek. In deze kleurrijke stijl weten de makers een steengoed verhaal te vertellen.

Storytime

Tijdens de Exodus -wat dat ook mocht zijn- moesten alle Fables naar onze wereld vluchten. Fables zijn de figuren uit fabeltjes, zoals Sneeuwwitje en de kleine zeemeermin. Sommige overleefden het, sommige niet. De overlevenden hebben een samenleving gecreëerd onder de gewone mensen. Met behulp van de magie genaamd Glamour kunnen ze een menselijke gedaante aannemen om zo niet op te vallen.

Bigby (the big bad wolf) is de sheriff van Fabletown. Iedereen kent hem als de wolf die de huisjes van de drie biggetjes omver blies, en het monster dat Roodkapje probeerde op te eten. Hierdoor is hij alles behalve geliefd, maar Bigby probeert zijn duistere verleden achter zich te laten.

Iedereen heeft moeite met het aanpassen aan deze nieuwe wereld waar er geen ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ is. Maar ze krijgen het nog moeilijker wanneer er een aantal misdaden plaatsvinden waar Bigby’s speurwerk voor nodig is.

Dit is geen zoetsappig sprookje. Er word gevloekt, gehoereerd en gevochten.

De Fabels zijn sterker dan gewone mensen en kunnen ook veel meer incasseren. Ze herstellen van wonden waar gewone mensen aan zouden sterven. Hierdoor zijn de gevechten uitermate gewelddadig, wat natuurlijk alleen maar een lust is om te zien.

Het hele spel voelt als een serie, omdat het bijna helemaal uit cut-scenes bestaat. Maar ik kreeg geen tijd om lui achterover te hangen. Al vanaf het begin werden er moeilijke keuzes op mij afgevuurd, terwijl ik nog bezig was om de wereld om me heen te begrijpen. Meestal waren het dialoog-keuzes waar ik maar een paar seconden voor kreeg om ze te beantwoorden. Deze bestaan bijna altijd uit 3 verschillende reacties en de mogelijkheid om te zwijgen. Tijdens achtervolgingen of vechtpartijen ging het meer om timing. Ik moest dan zo snel mogelijk de juiste knop indrukken.

Deze keuzes en acties beïnvloeden hoe de Fables naar Bigby kijken, wie er sterft en of Bigby de boosdoener weet te berechten.

Net als een echte serie is dit spel in gedeeltes uitgebracht. Er zijn 5 afleveringen gemaakt en het heeft 9 maanden geduurd om ze allemaal uit te brengen. Elke aflevering heeft een cliffhanger waardoor ik SMACHTTE naar meer! Helaas kwam hierna een preview van de volgende aflevering. Deze verklapte een beetje wat er dan zou gebeuren. Super irritant! Ik begrijp dat dit leuk is als je een paar maanden moet wachten, maar als je -net als ik- de afleveringen meteen achter elkaar aan speelt, dan wordt het verrassingseffect weggehaald.

Er zijn leuke extra’s vrij te spelen. Na elke aflevering (hoofdstuk, episode, of hoe je het ook wilt noemen) kun jij jouw keuzes vergelijken met die van andere spelers. In het ‘Book of Fables’ kun je extra informatie vinden over alle personages en gebieden die je bent tegengekomen.

Is The Wolf Among Us om te huilen (naar de maan) of om je tanden in te zetten?

Ik denk dat het antwoord al vrij duidelijk is: Dit spel moet je gewoon hebben.

Er zijn soms kleine technische probleempjes, zoals haperingen. En op de weinige momenten waarin je Bigby de omgeving kan laten onderzoeken, voelt de besturing langzaam en onhandig aan.

Verder is het elke cent waard. Er zijn verrassingsmomenten en plottwists. De geanimeerde wereld is kleurrijk maar volwassen. Het diepe verhaal past perfect in de donkere fantasiewereld, waarin mijn keuzes het verschil maakten. Goede keuzes werden beloond en fouten onvergefelijk bestraft. Hierdoor werd de Replay-waarde alleen maar hoger. Nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren als ik toch de andere optie had gekozen.

Enthousiast als een klein kind heb ik een paar vrienden die normaal niet gamen dit spel laten uitproberen. Mijn gekte is nu ook op hen overgeslagen. Daarom durf ik zelfverzekerd jou dit spel aan te raden. Wat je ermee doet? Aan jou de keuze…

 

The Wolf Among Us
Graphics85%
Gameplay80%
Story95%
Replay90%
Pluspunten
  • Veel moeilijke keuzes
  • Complex verhaal met veel plottwists
  • Verschillende eindes vrij te spelen
Minpunten
  • Soms technische probleempjes. Zoals haperingen
  • Onderhandige besturing tijdens spoorzoeken
88%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%

Geef een reactie