I love the 80s! De legendes van nu waren succesvol in dat decennia en nog steeds worden die nummers op de radio gedraaid. Denk Madonna, Michael Jackson en Prince, and need I say more? Blijkbaar vinden veel moderne artiesten dit ook een geweldige tijd, want een aantal nummers zijn liefkozend gesampled door hedendaagse artiesten als Nicki Minaj en Eminem.

Jatten kunnen we het misschien niet noemen, maar een aantal artiesten hebben dragende elementen van bestaande liedjes opgenomen in hun nummers. Ik heb vier nummers geanaliseerd en tegenover elkaar gezet, met als uiteindelijke oordeel: welk lied is beter? Gejat, gesampled of origineel, luister zelf maar!

Toy Soldiers

Zangers Martika had in 1989 een hit met het nummer Toy Soldiers, dat zij schreef voor een vriend met een cocaïneverslaving. Het nummer kwam op nummer één in Amerika en Nieuw-Zeeland. Het lied belandde op nummer 29 bij de End of the Year-lijst van 1989. Martika schreef nog een aantal Latin Pop-hits en ging in 2012 en 2014 touren. Nadat Eminem het nummer in 2004 samplede en vermengde met zijn eigen hit Like Toy Soldiers, bracht Martika het album Toy Soldiers opnieuw uit.

Eminem maakte in 2004 het nummer Like Toy Soldiers, vermengd met Martika’s vocals van Toy Soldiers uit 1989. Het lied kwam binnen op nummer 35 in Amerika, maar werd nummer één in Engeland. Like Toy Soldiers was Eminem’s manier om de gewelddadige rap-industrie rustig te houden. Zo zou hij geprobeerd hebben ruzie tussen Jay-Z en Nas en Ja Rule en 50 Cent te stoppen. Die emoties heeft hij verwerkt in het nummer.

Hoewel het lied van Martika een duidelijke boodschap heeft en ook de vocals mooi zijn, verveelt het lied na het refrein wel een beetje. Het refrein is pakkend en fijn om naar te luisteren, maar de rest van het lied blijft een beetje een herhaling. Eminem gebruikt slechts het refrein van Toy Soldiers in zijn nummer Like Toy Soldiers.eminem

Het nummer heeft een thema, anders dan dat van Martika, maar nog steeds erg aanwezig in de teksten. Het refrein breekt het rappen van Eminem een beetje en maakt het niet saai. Het derde couplet is echter zo lang dat je uitkijkt naar het refrein, wat dan wel weer erg kort is. Toch is de interpretatie van Martika soms zoetsappig en gaat mijn stem toch uit naar Eminem met Like Toy Soldiers.

Welke versie vond jij beter?

Paid In Full/Candy Shop

Paid In Full van Eric B. en Rakim kwam in 1985 uit en is een soort gesampled hiphopnummer. Er komen namelijk meerdere gesamplede stukken in voor en daardoor zou je zeggen dat het nummer na Candy Shop van 50 Cent uit kwam. 50 Cent gebruikt in zijn nummer Candy Shop namelijk hetzelfde beginstuk als bij Paid In Full.

Ook heeft Candy Shop erg seksueel getinte teksten (niet dat ik nou zo flauw ben), maar soms is het gewoon overbodig… Hoewel de zin “I’ve got the magic stick, I’m the love doctor”, nooit meer uit mijn hoofd zal gaan.

Het beginstuk loopt bij het nummer Candy Shop beter over in het lied, dan bij Paid In Full. Paid In Full lijkt een experimenteel nummer en ik geloof dat veel rappers dit nummer gebruiken als voorbeeld, zoals ook 50 Cent klaarblijkelijk heeft gedaan.

No More I Love You’s/Your Love

Het lied No More I Love You’s, werd voor het eerst opgenomen door de band The Lover Speaks in 1986, maar Annie Lennox maakte het nummer in 1995 echt populair. Door Annie Lennox verdiende het nummer een Grammy-award voor Best Female Pop Vocal Performance, daarmee versloeg ze onder andere Mariah Carey. Het lied stond 12 weken in de Engelse hitlijsten, met als hoogste notering nummer twee. In Amerika bereikte het lied nummer 23 in de hitlijsten.

Het nummer Your Love van Nicki Minaj, was haar eerste echte succes op de hitlijsten. Het lied kwam binnen op nummer 51 in Amerika en verkocht meer dan één miljoen exemplaren, waardoor het de platina-status kreeg. Nicki werd de eerste vrouwelijke rapper met een grote hit sinds Lil’ Kim.

De beide nummers verschillen erg veel van elkaar en daarom is het ook niet helemaal eerlijk ze te vergelijken. Hoewel beide liedjes dezelfde elementen bevatten, is Annie Lennox’ No More I Love You’s een echte klassieker, waar Nicki Minaj’s Your Love een pophitje blijft. Qua vocals zit Annie Lennox op een hoger niveau, wat ook het lied beter maakt. Maar door de rap en zang-combinatie van Nicki Minaj, wordt ook Your Love een interessant nummer.

Een gelijkspel voor deze nummers is terecht.

annielennox IMG_3493

You Spin Me Round (Like a Record)/Right Round

De Britse band Dead Or Alive bracht het nummer You Spin Me Round uit in 1984. Het lied deed er zeventien weken over om op nummer één in de hitlijsten te komen. Het nummer bereikte de gouden-status in Engeland met meer dan een half miljoen exemplaren te hebben verkocht. Jessica Simpson coverde het nummer en bracht het in 2007 uit. Die versie bleef echter uit de hitlijsten.

In 2009 bracht Flo-Rida het nummer Right Round uit met zangeres Ke$ha, die de vocals verzorgde. Het nummer werd een wereldwijd succes. Op veel hitlijsten belandde het nummer op de eerste positie, terwijl de kritieken op het nummer niet mals waren. Het lied kreeg in Amerika vijf keer de platinum-status met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren.

Een substantieel verschil in deze nummers is de betekenis van de liedjes. Het nummer van Dead Or Alive gaat meer om gek worden door liefde of hoe iemand zich gedraagt, bij het nummer van Flo-Rida gaat het over orale seks. Daarnaast maakte Flo-Rida een hiphop/popnummer van het lied, maar is het toch duidelijk dat het refrein gejat is van Dead Or Aliveflorida.

Waar Dead Or Alive het nummer niet echt naar ware hoogtes wist te tillen, deed Flo-Rida dit in luttele weken. Ook wordt het nummer van Dead Or Alive snel een beetje saai, terwijl Ke$ha het nummer opfrist met haar zang. Daarmee wint het met autotune doordrenkte Right Round van Flo-Rida het toch van het origineel.

 

 

Geef een reactie