“Shhhh” sust hij. Tot de nek in zijn armen knakt.

Styx: Master of Shadows

In deze fantasiewereld speel je niet de good guy, maar een egoïstische, vloekende en bovenal wrede goblin genaamd: Styx. Op zowel de PC, PlayStation 4 en Xbox One.
Trailer na trailer keek ik van dit spel en ik kon niet wachten totdat het eindelijk uit zou komen.

7 oktober 2014 was het dan eindelijk zover en kroop Styx uit de schaduwen.


Spellen als Assasins Creed en Thief gingen hem voor in het stealthgenre en boekten veel succes, maar Styx is vrij onbekend gebleven.

Het verhaal begint als volgt:

Akenash is een enorme zwevende stad met middenin een grote lichtgevende boom die Amber produceert. Een magisch goedje. Styx wil niks minder dan het hart van deze boom bezitten, dat de bron is van onuitputtelijke kracht.


Jazeker, het fantasie gehalte is bijna net zo hoog als die boom. Mensen en elven werken samen om deze boom te melken van zijn Amber. Voor hen is de boom van onschatbare waarde en ze zullen deze daarom ook bewaken met hun leven. De elven zijn niet de schoonheden die we van de Lord of the Rings gewend zijn, maar enge mysterieuze wezens.


Styx staat tegenover een legioen van vijanden. Hij mag van geluk spreken dat elk level bomvol verstopplekken zit. Hij creëert de ideale omgeving voor een dodelijke verrassingsaanval, door de fakkels te doven met zand of zijn blote handen.

Met zijn mes maakt hij snel werk van bedienden en andere ongewapenden. Hoewel dit puntige ding net zo makkelijk in de rug van een ridder verdwijnt, zorgt dit voor een doodskreet, wat de aandacht van een andere ridder kan trekken. Het wordt helemaal problematisch als deze een duel met hem aangaat. Styx zuigt in zwaardgevechten. Die zorgen ook nog eens voor meer lawaai, dat nog meer mensen alarmeert en voordat je het weet wordt hij door iedereen tot pulp geslagen.
Daarom hebben de langzame nekbrekende aanvallen mijn voorkeur. “Shhhh..”

Als Styx gezien wordt, dan zie jij één van de drie alarmering icoontjes.
Geel – Je hebt geluk gehad. De bewaker twijfelt of hij wel echt iets zag en zal gewoon weer verder gaan met wat hij deed.
Oranje – Sukkel, je bent gezien, maar hij weet niet waar je nu bent.
Rood – RUN MO-FU, RUUUUN!!

Kijk en daarom moet je rood dus zien te voorkomen.
Bewakers slaan ook alarm als ze een lijk vinden, daarom moet je deze verstoppen in bijvoorbeeld een lege kist. Opgeruimd staat netjes!

Verrassingsaanvallen vanuit het donker zijn leuk, maar tijdrovend. Gelukkig heeft Styx nog meer vuile trucjes.

Zo kan hij bijvoorbeeld het drinkwater vergiftigen door hierin te spugen of een kroonluchter op iemand laten vallen, zodat het op een ongeluk lijkt. Op deze manier slaat niemand alarm als ze het lijk vinden.

Killingmachine

Amber geeft hem de kracht om speciale vaardigheden te gebruiken, zoals:

Amber Vision activeren om zo vijanden en bruikbare voorwerpen te zien oplichten,
Onzichtbaar worden voor een tijdje. Kom op, wie wil deze superpower nou niet?
Hij kan zelfs een kloon creëren om vijanden af te leiden of anders onbereikbare hendels over te halen.

Na een aantal missies verdient Styx skillpoints om deze en meer vaardigheden te verbeteren. Na de tweede helft van dit spel wordt de moeilijkheidsgraad flink verhoogd, dus deze upgrades zijn erg welkom.

Laat jouw sadisme de vrije loop in dit spel, maar doe dit niet zonder van de prachtige leveldesigns te genieten. De resolutie valt alleen wel vies tegen voor een spel uit 2014.

Er zijn levels waar je vaker dan één keer komt, maar omdat ze zo groot en vol mogelijkheden zijn, hoef je je niet te vervelen en kun je een alternatieve route nemen.

What is the bounty?

Hoewel ik dit spel meteen nadat het uitkwam in mijn bezit had, heeft het een reden waarom ik zo laat pas een review heb geschreven.

Styx is badass, zijn stem past precies bij zijn gedetailleerd uiterlijk. Maar iedereen om hem heen zuigt. Nogmaals: voor een spel uit 2014 is de resolutie erg laag, niet alleen van de omgeving, maar ook van de omringende personages. De meeste hebben amper een gezicht en de lippen lopen totaal niet synchroon met de slecht geacteerde stemmen. Er zijn veel bugs zoals onlogisch bewegende kleding en haar.

Het verhaal is oké, maar niet pakkend genoeg. Het verliep traag en hoewel er een leuke plottwist in zit bleef het mèh.

Ik baal, want ik wil dit spel leuk vinden, maar dat vind ik niet. Het is geen slecht spel en vooral de hardcore stealth player zal zijn hart hiermee op kunnen halen.

Alleen persoonlijk vind ik deze game geen aanrader.

Styx: Master of Shadows
Graphics65%
Gameplay70%
Story70%
Replay50%
Pluspunten
  • Veel verstopplekken
  • Prachtig leveldesign
  • Erg uitdagend
Minpunten
  • Resolutie is erg laag voor 2014
  • Stem acteerwerk is buiten die van Styx erg slecht
  • Veel bugs
64%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%

Geef een reactie