Ik HOU van Halloween. En dan niet de Amerikaanse slettenparade, maar van het echte griezelen. Afgelopen Halloween hebben we er een feest van gemaakt.

Ik ben het weerwolfje, rawr!

Maar daar houdt het niet mee op, want de dagen daarna heb ik samen met mijn nieuwe buren, m’n scharrel en An doorgegriezeld met het spel:

THE EVIL WITHIN

stats2

Een massamoord heeft plaatsgevonden in een psychiatrische ziekenhuis en detective Sebastian Castellanos gaat met zijn partners op onderzoek uit.

Met liters bloed werd duidelijk gemaakt dat dit een horrorspel is, gevolgd door zenuwslopende achtervolgingen! Overrompeld door de hoeveelheid actie en gruwelijkheden zat ik te stressen op de bank, maar toch nieuwsgierig naar wat er verder zou gebeuren.

The Evil Within had mij vanaf het eerste hoofdstuk bij de strot te pakken!

De belichting is prachtig, en hoewel de graphics soms tijd namen om te laden, mochten ook deze er zijn. De details en geluiden veroorzaakten een ijzingwekkende sfeer.

Het verhaal is onduidelijk, want de grens tussen waanzin en realiteit is flinterdun. Niet alleen zijn de vijanden verknipt en de omgevingen raar, ook Sebastian lijkt niet helemaal fris tussen de oren te zijn. Dit uit zich in vele mindfucks en de grote vraag: WHATS GOING ON?!

Er wordt goed gebruik gemaakt van deze verwardheid met behulp van goed geplaatste jumpscares. Ooh, wat konden die meiden bij mij thuis gillen zeg!

Het enige wat wel duidelijk is, is het constante gevaar waar Sebastian zich in verkeerd. Overal zijn zombiesachtige wezens, maar daar blijft het niet bij. Grote kerels met kettingzagen, iets wat lijkt op de dochter van de Grudge met een spin, plus nog vele andere freaks zitten hem op de hielen. Hoewel neerschieten ideaal lijkt, is ammunitie erg schaars. Daarom moet hij slim gebruik maken van zijn mes, dodelijke vallen en soms gewoon snel wegrennen.

Wanneer ik een aantal koppen uit elkaar had geschoten ging ik wanhopig opzoek naar een checkpoint of savepoint. Deze waren in sommige levels schaars. Dat zorgde voor spanning en irritatie, totdat ik het prachtige klassieke nummer Clair de Lune hoorde. Deze muziek gaf aan dat er een savepoint in de buurt is! Nog steeds maakt mijn hart een sprong van geluk als ik dat nummer hoor.

Speelstijl

De camera hangt net achter Sebastian, waardoor je een ik-kijk-over-jouw-schouder-mee-perspectief krijgt. Hierdoor konden we van dichtbij zien hoe vijanden levend verbrand werden, maar konden we ook van de spookachtig mooie omgeving genieten. Meerdere keren stond ik even stil en genoot ik hiervan.

Verder moesten we goed opletten, want behalve ammunitie zijn er aardig wat verzamelobjecten te vinden, zoals delen van een landkaart en notities die meer verhaalinzicht gaven.

Het meest voorkomende voorwerp waren potjes met groene vloeistof. We waren hevig aan het discuseren of het nou hersenen, snot of gel was. In ieder geval, met deze potjes kan Sebastian zijn vaardigheden verbeteren. Alleen er is niet genoeg om alles te upgraden, so choose carefully.

Waarom is het leuk om mee te kijken?

“Het is net een film”, aldus de buurvrouw. Gezien de graphics en het breedbeeld kan ik haar hierin geen ongelijk geven.

Behalve met actie en spanning kan dit spel ook nog op een andere manier vermakelijk zijn. Een voorbeeld:

Sebastian moest vluchten en ondertussen vallen ontwijken. Als ik hem in een val liet lopen dan werd dat zijn dood! Ik, de noob, ging zo vaak dood dat An besloot er een drankspel van te maken! Na elke dood moest iedereen drinken. Een aantal borrels later besloot m’n buurman het even te proberen. In 1 poging lukte het hem.. In 1 keer!! Terwijl ik door de grond zakte van schaamte, kwamen de meiden niet meer bij.

Maar er gebeurden ook minder leuke dingen. Een korte uitleg vooraf: An is een Chinees, en zoals zoveel Chinezen heeft ook zij uit de fontein van de eeuwige jeugd gedronken, waardoor ze op haar 34e er niet ouder uitziet dan 25. Toen m’n twintigjarige scharrel daar achter kwam, werd er heel tactisch gezegd: “Ben je al zó oud? Je had m’n moeder kunnen zijn!”

images

HAAR GEZICHT!! Op zo’n moment weet ik niet of ik bang moet zijn voor de gevaren situaties in het spel, of die in mijn huiskamer..

Met deze gezelligheid, borrels en schrikmomenten hebben we meerdere avonden tot 5 uur ’s ochtends gegamed. Het speelde lekker weg, en volgens de rest was het verslavend om naar te kijken.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een aanrader is voor iedere horror liefhebber. Grove actie en ontzettend spannend. Na elk nachtje gamen heb ik heel heldhaftig een lichtje aan gelaten. Er is ook een ”The Evil Within” film, deze wil ik heel graag zien, hoewel ik wel bang ben dat het tegen gaat vallen na dit vette spel.

P.S.

Er komt binnenkort een uitbreiding uit die ik moet hebben, waarin je twee nieuwe speelbare characters kan spelen. Namelijk jouw partner Juli Kidman en de vijand de Keeper. Als Juli kom je meer te weten over het verhaal en hopelijk zal ze een paar van de vele overgebleven vragen beantwoorden. En als de Keeper, kun je gewoon een fucking sadist zijn! Liefhebbers?

dlc

Als je geen genoeg van Halloween kunt krijgen
Graphics85%
Gameplay80%
Story80%
Replay90%
Pluspunten
  • Geweldige combinatie van actie en spanning
  • De omgevingen bezitten spookachtige schoonheid
  • Mindfucks en jumpscares
Minpunten
  • Door de camerapositie staat Sebastian zichzelf regelmatig in de weg
  • Vijanden zitten soms vast om hoekjes
  • Graphics laden langzaam
84%Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)
83%