Ben jij sociaal? Dat is een vraag die ik mijzelf de laatste tijd stel. Ik maak veel gebruik van social media, maar hoe sociaal is dat? Wanneer is het voor het laatst dat ik eens lekker heb gebeld met iemand? Met whatsapp en facebook is dat bijna overbodig geworden. En ik gebruik eigenlijk veel te vaak het smoesje dat social media “handig is om met mensen af te spreken”.

Want dat doen we dus niet.

Ik weet wat iedereen doet en leuk vindt, ook al spreek ik die mensen nooit. Ik ben gaan merken dat social media, een beetje mijn sociaal contact aan het vervangen is! En daar is natuurlijk weinig sociaals aan. Ik heb berekend hoeveel tijd ik heb verspild aan Facebook het afgelopen jaar. Dat kun je op deze website doen. Bij mij bleef hij hangen bij 12 dagen, maar ik vrees dat het nog veel meer is… Hoe je het ook bekijkt, Social media is verslavend, en dan zit er maar één ding op: Afkicken! En daarvoor is er een leuk initiatief: Social September! Het motto is simpel: Disconnect to reconnect. Heel september lang zonder social media. Ik heb al eens eerder zo’n experiment gedaan, dat heette Facebookloze Februari. Dat was heel handig, tot ik Twitter en Pinterest ontdekte. Dus toen zat ik alsnog uren achter de computer!

1280px-Social-media-for-public-relations1

Maar met Social September maak je heel september geen gebruik van alle social media. Geen Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest, en misschien dat we Youtube ook even achter moeten laten, want laten we eerlijk zijn, daar kun je ook vreselijk je tijd verdoen.

Doe je ook mee?

Zo doe je mee:

– Laat het weten in de reacties of via onze facebookpagina.
– Stel een aantal doelen voor jezelf vast. Bijvoorbeeld om met 3 vrienden af te spreken deze maand, of gewoon een boek te lezen. Sociaal doen met jezelf telt ook. Pak lekker een oude hobby weer op, of ga een nieuwe zoeken!
– Geef mensen je telefoonnummer. We gaan weer lekker oldskool bellen. En goed, misschien kan een whatsappje ook geen kwaad als je wat wil afspreken.
– Verander je profielfoto in een van de plaatjes onderaan deze blog (of verzin zelf iets creatiefs). Zo weet iedereen die je via bijvoorbeeld Facebook probeert te bereiken, dat ze dat even op de ouderwetse manier moeten doen.
– 1 September om 8 uur ’s morgens gaat het beginnen! Laat eventueel iemand je wachtwoord veranderen voor je sociale accounts.

En dan heb je een hele maand vrijheid. Heerlijk! Even geen zinloze statusupdates, geen klaagmuur, geen gedoe. Je zult je afvragen waarom het eigenlijk zo verslavend was.

Ik daag je uit!

Kun jij een maand zonder Facebook en Twitter? Overleef je dat? Laat het ons weten. En natuurlijk horen we aan het eind van de maand ook graag hoe het je is vergaan. Wat mijzelf betreft, ik heb een aantal doelen al klaar staan. In September ga ik:

– Een boek lezen
– Met 5 mensen afspreken
– 5 haakprojecten afmaken
– Aan de slag met mijn naaimachine die ik al een half jaar heb
– Elke week er minstens één keer op uit met Lucas en Sophie.
– Uit eten met Ben.

Ik ben heel benieuwd wat jullie plannen zijn. Je hebt nog een week om het te bedenken. Ik kan het je van harte aanraden, en ik kijk er nu al naar uit!

Geef een reactie