Hier voor jou, de vroegtijdige release van:

Viscera Cleanup Detail focus_vcdea1

Uitgever: Runestorm
Consoles: Microsoft Windows
Datum van uitgave: onbekend
Vanaf 04-04-2014 vroegtijdig te spelen
Speelmodes: Singleplayer, multiplayer
Genre: Indie, simulatie

Waar voor raar geweer zie je daar op de foto? Dat is dus geen geweer, maar een zwabber! In dit unieke spel moet je schoonmaken. Haha, ja echt.

Je kent het verhaal vast wel, één held die een complete Alieninvasie tegenhoudt. Hij schiet de vijanden in stukjes. En neemt wraak op zijn vermoordde kameraden, totdat de laatste Alien in zijn eigen bloedbad ligt. Maar vraag je je wel eens af wat er daarna gebeurt?

En daar begint deze game! Je bent een conciërge en het doel van dit spel is om al het bloed, en de gruwelijk verminkte lijken van vriend en vijand op te ruimen, giftige stoffen te vernietigen en reparaties verzorgen.

Here we go

Viscera Cleanup Detail heeft zeven levels. Elke keer wanneer ik een level begon, veranderde ik van personage. Dat maakte geen verschil.

Ik werd in het spel gedumpt, zonder uitleg. Er werd alleen kort verteld dat er hier gevochten was. Ja joh, viel me nog niet op. Ik stond in een ruimtestation met vele lijken in stukken om me heen. De vloer, muren, zelfs het plafond zat onder het bloed. Met een machine naast me, waar ik geen idee van had wat ik ermee moest doen.
Toen zag ik mijn gadgets, gogo gadget-: retro2011-inspector_gadget

Zwabber – Mijn steun en toeverlaat, bloed en vuiligheid hebben geen schijn van kans.

Sniffer – Dit apparaatje geeft kritisch aan of alles wel écht schoon is. Oftewel mijn eigen pocket-moeder.

Handen – Ik heb eindelijk telekinetische krachten! Heb ik altijd al gewild. Oké, dat ik ze zou gebruiken voor schoonmaken had ik nooit bedacht. Maar hey, it’s something.

Alles wat je gebruikt om schoon te maken, zorgt er ook voor dat je meer rotzooi maakt als je ze niet goed gebruikt. De zwabber wordt na een tijdje vies, en de emmer water waarin je hem schoonmaakt blijft ook niet schoon.

In elk level kun je speciale voorwerpen vinden om je te helpen opruimen, of om een grotere zooi te maken.

Dom ouwehoeren

Je had het al door. Dit is een onzinnig spel. Het is tijdrovend en flauw, en dat maakt het tegelijkertijd zo grappig. Singleplayer verveelt snel. Maar gelukkig is er nog de multiplayer.

multiplayer

Samen super serieus de bende schoonmaken. Of dom rondklooien. Elkaar om de oren slaan met de zwabber. Of á la Mario bovenop elkaar springen. Dat is trouwens één van de weinige manieren om elkaar te vermoorden. En natuurlijk met lichaamsdelen gooien! Respect voor de doden? Hell no! Om vervolgens daarna de verergerde rotzooi weer op te ruimen.

Bugs bug

Omdat het spel vroegtijdig uit is, zijn er helaas nog veel bugs die gefikst moeten worden. De zwabber beweegt raar. Voorwerpen komen vast te zitten in elkaar. En een favoriet van mij: Toen ik een emmer water uit de machine haalde, en een tweede keer drukte, lanceerde de eerste emmer zich met mij naar de andere kant van de kamer. Gaf mij effe een WTF momentje.
En dat was lang niet alles..

Santa’s-, nee, Sikkes Rampage!

Bij het kopen van dit spel krijg je de twee eerder uitgebrachte levels er gratis bij. ‘ Shadow Warrior’ en ‘Santa’s Rampage’. Een leuk verschil van de rest, is dat de conciërge in Shadow Warrior veel flauwe opmerkingen maakt. Een groot nadeel is dat je tijdens deze spellen niet kan opslaan.

Viscera Cleanup Detail heeft in totaal negen levels. Daarvan vond ik Santa’s Rampage er het leukste uitzien. Het verhaal erachter is dat de kerstman hem geflipt is. Na al die jaren van hard werken, gretige  kinderen, en de steeds duurder wordende cadeau’s, is het hem eindelijk teveel geworden. Met als resultaat dat jij als conciërge alle delen van de vermoorde elfjes en rendieren moet opruimen.

Ik had een nachtdienst en kon maar anderhalf uur spelen. “Moet lukken”, dacht ik.

elfs

Kont op de bank. Laptop op mijn schoot. En ik had m’n vriendin An naast me te zitten. Terwijl ik me zat rot te lachen om de verminkte elfjes, vond zij het maar zielig en goor. Dus ik raapte een elvenarmpje op en zwaaide heel lief naar haar. Dit kon ze gek genoeg niet waarderen. Dikke lol in het begin, maar er was werk aan de winkel!

Snel alle lijken in de open haard gegooid, want daarin verbranden alle dingen tot niks. Zoals emmers met vuil water, want fuck logica.

De besturing is kort gezegd: Kutone-elf
Je moet dichtbij dingen staan om ze te gebruiken. Bijvoorbeeld je staat dichtbij een emmer water om je zwabber in schoon te maken en daardoor loop je hem makkelijk omver, wat voor een bloedvlek zorgt.  En omdat je maar één ding per keer kan dragen, gebruikte ik biohazard bakken om dingen in te verzamelen. Het was vaak lastig om ledematen in een bak te krijgen. En natuurlijk, sloeg ik zo’n bak met een ledemaat om, zodat de rest op de grond lag en ik weer opnieuw kon beginnen. Frustratie!superrage

Ik begon pissig te worden, en daardoor vond An dit spel opeens een stuk leuker. Trut..

Toen zag ik dat naar mijn werk moest, maar ik was bijna klaar met schoonmaken. Ik snoepte vijf minuten van mijn reistijd naar werk af en deed mijn best om het laatste beetje schoon te krijgen. Jaa! Het lukte, en ik nam trots de emmer vol vuiligheid naar de open haard.

En toen viel de emmer… Ik bevroor even… Enorme bloedvlek. An begon te lachen. Woest!! Kutspel! Helemaal klaar mee! Ik rende naar het apparaat om mezelf uit te loggen. Opties: “Keep cleaning” of “Leave in shame”. Echt, écht?! Ik heb anderhalf uur gepoetst, en nog maar één vlek achtergelaten. En dan “Leave in shame”? Haat aan dit spel..

Tip: Speel dus dit spel op een luie zondag, niet (zoals ik) wanneer je weinig tijd hebt!

#selfie #dreamjob

#selfie #dreamjob

Conclusie

Een lollig spel. Singleplayer is vermakelijk, maar niet voor lang. Je koopt dit spel eigenlijk voor de multiplayer, lekker ouwehoeren met vrienden.

Het is nog niet bekend wanneer dit spel helemaal compleet is. Er komen nog vele updates, en van alles kan nog veranderen. Nu kost het € 8,- op Steam, maar het spel wordt duurder wanneer het af is.

Heel stiekem heeft dit spel toch indruk op mij gemaakt, en heb ik een nieuw levensdoel! Lijkopruimende conciërge worden, yay!

Zo stom, en toch zo leuk
Graphics70%
Gameplay50%
Story40%
Replay75%
59%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%