Outlast

Uitgever: Red Barrels
Consoles: Microsoft Windows, PlayStation 4
Datum van uitgave:
*Microsoft Windows: 04-09-2013
*PS4: 05-02-2014
Speelmode: Singleplayer
Genre: Survival horror
Leeftijdsklasse: 18+

Heb je binnenkort een examen over het menselijk lichaam? Dit spel levert namelijk leerzame anatomielessen. In de vorm van uit elkaar gescheurde lijven en over de grond bezaaide organen. Gestoorde kerels achtervolgen je met een knuppel in de hand, maar ook een duidelijk zichtbare knuppel tussen de benen. Ja, dit spel mogen mijn kleine nichtjes niet spelen.

Het verhaal in het kort: Jij bent Miles Upshur, een verslaggever die een anonieme tip krijgt over dat er rare zaakjes gaande zijn in het gekkenhuis. Dus hij gaat op onderzoek uit, want YOLO, wat kan er nou mis gaan?

Jumpscares

Het geluid is geweldig. Er zijn overal mindfucks en jumpscares. En omdat je dit spel in ‘First Person Mode’ speelt, gebeurt het ook echt in-your-face.

Nadat ik heel relaxt een weg in het gekkenhuis heb gevonden, kwam al snel mijn eerste jumpscare. Ik opende een deur en werd verwelkomt met een ellendig luide gil van iemand die op de kop voor me hing.

screenshot-jumpscare

Heerlijk. Ik was klaarwakker, en omdat ik daarna toch niet meer zou kunnen slapen, kon ik net zo goed doorgaan met het spel. Dus dat deed ik.

Less is more

Het enge aan dit spel is dat je maar twee dingen kan doen als je een agressieve gek je ziet: vluchten of verstoppen. Ja of.. je laten vermoorden.

Dit is hetzelfde als met de PC game: ‘Amnesia: The Dark Descent’ uit 2010, waar slechts een lantaarn je vergezeld. Dit spel is iets moderner en heeft een handcamera met night vision.

Maar dus geen bad-ass wapens, coole vechtmoves. Nee, zelfs geen paranormale krachten. Je bent hartstikke kwetsbaar en dat in een gekkenhuis met loslopende patiënten! Ze zijn onberekenbaar, waardoor je niet weet wanneer je tegenover een vijand staat, of een nieuwsgierige gek. En omdat je niks vermoordt kom je sommige vijanden vaker tegen.

Wanneer je achtervolgt wordt heb je de mogelijkheid om achterom te kijken. Dit vond ik de achtervolging extra spannend maken.

rebarrels

Ik vond dit spel vaak misselijkmakend. Omdat de gebeurtenissen te luguber waren? Nee joh, ik werk in de zorg! Mijn maag is heel wat gewend. Maar een First Person spel spelen, dat schommelt tijdens het rennen.. Om te kotsen zeg ik. Maar het was het waard.

Angst

Het geluid is geweldig en enge lichteffecten. De graphics van de patiënten vind ik niet super. But they do the trick. Ze zijn angstaanjagend, intelligent en snel.  photo-4

Helaas, nadat sommige patiënten me probeerden te laten schrikken, stonden ze daarna maar wat.. beetje een anticlimax.

Je moet soms machines activeren om verder te kunnen komen in het spel. Het lawaai dat dat veroorzaakt lokt weer vijanden. Dit zijn terugkerende spelelementen, maar helaas vond ik dat soms ook erg vervelend. Sommige situaties werden daardoor voorspelbaar voor mij.

Wanneer Miles achtervolgt wordt, dan begint hij hysterisch te hijgen. Snel moet hij zich zien te verstoppen.
Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld onder het bed, of in grote kleedkamer kluizen. Stel je vlucht in één van de twee kluizen die naast elkaar staan. De vijand zal sowieso één kluis openmaken.. Dit was soms zo spannend. Heb je geluk of niet?

photo-2Wat ik zwaar storend vond was toen ik net ontsnapt was aan een vijand, en ik sluipenderwijs verder probeerde te gaan. Ik merkte op hoe luid Miles is. Hij slaat met deuren, hard kreunend springt hij over dingen.. En in plaats van te sluipen, zet hij gerust Platvoet-en-zijn-vriendjes stappen!

Hierdoor had ik het gevoel elk moment weer gevonden te kunnen worden. Irritant spannend. 

Details

Dit spel heeft prachtige creepy  details. Je kunt voetstappen in het bloed maken. Loop je dicht langs de muur, dan zie je dat Miles zijn hand er even op legt. Komt een vijand dichtbij en kun je geen kant op, dan doet Miles zijn handen beschermend omhoog.

In het hele spel zegt hij geen woord. Maar zijn gehijg, gekreun en pijnklanken zorgen ervoor dat hij toch diepgang krijgt. En hij maakt notities, als hij sommige evenementen filmt, die makkelijk weg te lezen zijn.

Er zijn vele documenten te vinden met informatie over wat er nou gebeurd is in het gekkenhuis. Verhaallijn vond ik minder goed. Niet slecht, maar kon beter naar mijn mening.

Duisternis

De lichteffecten zijn geweldig, maar het merendeel van dit spel is gehuld in duisternis. Je moet batterijen zoeken om de night vision van je handcamera te behouden.

En vond je de gestoorde patiënten in het licht al eng? Met die night vision gaan ze er monsterlijk uitzien, met hun bleke koppen en schijnende ogen.

Een flinke hartverlamming kreeg ik toen ik voor een donkere ruimte stond, waar ik geen hand voor ogen zag. Dus ik deed mijn nightvision aan en plots zag ik een misvormde gek die intens oogcontact met me had… Gruwelijk…

argh

Behalve dat die duisternis eng is, is het ook erg irritant. Dit spel heeft een hoog ”WAAR DE FUCK MOET IK HEEN??” gehalte. En met een agressieve gek achter je aan, zorgt dit voor nog meer stress. 

Tot slotimage-e1398087242450

Aanrader? Ben je bang voor bloed en piemels? Dan nee. Maar voor horrorfans vind ik dit spel een must-have. Op dit moment is het voor €18,99 te koop op Steam. Gemiddeld vijf uren speeltijd. Natuurlijk zit ik daar ver boven.

Voor de maximale ervaring. Speel in het donker met een headset op. Ik speelde in het donker, en dat heb ik geweten…

Daar zit een verhaaltje aan vast… 

Ik heb drie van die ‘leuke’ vrienden. Ze vertelden mij dat ze een ‘donkere schim’ voelden of zagen, in de gang voor mijn slaapkamer. Vind ik natuurlijk dikke bullshit! Maar na dit spel… toch maar een nachtlampje aangedaan… Dat toevallig een lichtgevend kruisje is, dus! Holy Protection, bitches!!

Er komt een uitbreiding! Het einde van dit spel laat me met een aantal vragen zitten en hopelijk zal deze uitbreiding daar antwoord op geven.

Whistleblower_promo

Outlast: Whistleblower komt op 6 mei 2014 uit

Ik kijk er erg naar uit naar deze uitbreiding, en zal daar ook een review over doen.

Bloed, bloot, geschreeuw en genieten
Graphics75%
Gameplay80%
Story80%
Replay80%
79%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%