Bravely Default
Uitgever: Square Enix. Nintendo.
Console(s): Nintendo 3DS
Datum van uitgave: 06-12-2013
Speelmode(s): Singleplayer
Genre: Japanese Role-Playing
Leeftijdsklasse: 12+

Wannabe Final Fantasy

Het eerste dat ik dacht toen ik de trailer zag was: Wannabe Final Fantasy.
Turn-based Role Playing Game, vier hoofdpersonages, op zoek naar magische kristallen om de wereld te redden. Voor de ervaren gamer is dit absoluut geen origineel verhaal.

Toch heeft het spel een hele eigen feeling. En daar kwam ik meteen achter toen het spel begon. Ik moest een kaartje dat bij het spel geleverd werd scannen met mijn N3DS camera. Best joh, doe ik effe. OMFG opeens staat er een animé-mokkel in mijn huiskamer! Oké ik kan haar alleen door mijn N3DS zien, maar de achtergrond is toch echt mijn huiskamer! Ze rent en roept een om hulp.

Dit maakte mij meteen enthousiast. De ridder in mij kwam naar boven, en ja, IK zou haar helpen! Hoewel haar heen-en-weer geren het moeilijk maakte om haar goed in beeld te houden van m’n N3DS, vond ik dit intro helemaal leuk en verrassend.

bravely-default-review-image-1

Sowieso is de grafische kwaliteit van dit spel erg goed. Prachtige steden en landschappen. Je hebt je characters dicht in het vizier. Maar doe je even niks, dan zoomt de camera uit en zie je de mooie omgeving. De soundtrack is net zo goed.

Beroepen

BDFF_MonkEr zijn vele beroepen voor je characters. Dit zorgt voor een afwisselende speelervaring tijdens gevechten. En het is mogelijk om op elk rustig moment van beroep te veranderen, het zogenaamde job-system. Bijvoorbeeld: je begint het spel als Freelancer, later kun je gemakkelijk in een White Mage veranderen. Wil je liever met je vuisten vechten? Trek een ander kostuum aan en BAM! Je bent een Monk.

Waarschijnlijk een perfect spel voor schizofrenen bedenk ik me opeens… In ieder geval: hoe meer gevechten je als bijvoorbeeld een Monk doet, hoe sterker je wordt en het levert nieuwe vaardigheden op. Dit concept is trouwens PRECIES hetzelfde als in Final Fantasy III.

Brave Default

Wat nog meer hetzelfde is: Je krijgt elke beurt de optie: aanvallen, magie, vaardigheid, een voorwerp te gebruiken of vluchten. Maar wat uniek is bij dit spel (waar de naam ook op is gebaseerd) is de mogelijkheid om Brave en Default te gebruiken.

brave

Brave zorgt ervoor dat je nogmaals mag aanvallen tijdens je beurt. Maar dat kost je ook een beurt. Tot maximaal 4 aanvallen.
Met Default sla je een beurt over. Je krijgt 50% meer verdediging en de volgende beurt kun je 2 keer aanvallen zonder weer een beurt te missen.

Hierdoor moet je als speler tactisch nadenken over jouw beslissingen. En mocht het misgaan kun je Bravely Second gebruiken om de tijd stop te zetten en aan te vallen ook al is het jouw beurt niet. Dit kost je 1 kostbare Sleeping Point die je kunt sparen door je N3DS dicht te klappen maar in slaapmodus aan te laten. Of je kunt ze met echt geld kopen. Voor als je teveel geld hebt..

Rare jongens die Japanners

Dit spel is duidelijk van Japanse bodem. De personages hebben een ‘chibi’ uiterlijk, waardoor ze er jonger uitzien. En de humor is hetzelfde als in anime. Waar ik zelf erg van hou.

Helaas geilen Japanners ook op zwakke, besluiteloze vrouwen waardoor ik Angès (de brunette) meerdere keren wel een stomp kon geven… Wat kon die muts zeiken zeg..
Maar eerlijk is eerlijk: elk character is verschillend en goed uitgewerkt. Met ieder een verhaal dat zich na verloop van tijd ontwikkeld. En zelfs de vijanden hebben elk een verhaal. n52c9b78b76611

De Europese versie is gecensureerd. Japanners houden er wel van om minderjarigen in sexy outfits te proppen. De ideale leeftijd in Japan is 16 jaar. In Europa zijn we ietsjes minder pedo en daarom kregen de meiden in dit spel iets warmere kleding aan.

Samenwerken met vrienden

Bravely Default maakt gebruik van de Streetpass. Daarmee registreert het spelers in de nabije omgeving en worden ze omgetoverd tot bewoners van je dorpje. Ja in dit spel bezit je een eigen dorpje, dat van de grond af moet worden opgebouwd. Hiermee kun je speciale wapens, kostuums enzovoort unlocken.

Daarnaast kun je vrienden registreren via het internet. Je kunt één aanval opvangen en opsturen naar je vrienden, deze mogen zij eenmaal per dag gebruiken. En visa versa.
De sterkste aanvallen die je hebt zijn de ‘speciale aanvallen’. Deze aanvallen verschillen per wapen en ze zijn aan te passen met allerlei bonussen.

Verder kunnen jouw vrienden hun characters met die van jou linken. Als ik een Knight heb met het beroepslevel acht, en mijn vriend heeft een Knight met het beroepslevel veertien. Dan krijg ik alle speciale vaardigheden van dat beroep die mijn vriend ook heeft op mijn character! Super handig.

Tot slot

Braverly Default is een absolute aanrader voor iedereen die van het RPG-genre houdt. Het is mooi gemaakt. Klassiek, maar goed verhaal. Uitgewerkte characters. En niet onbelangrijk: Er zijn vele aanpassingsmogelijkheden, zoals de moeilijkheidsgraad te kunnen veranderen om het leuk te maken voor zowel de on-ervaren als ervaren gamer.

Als ik dit spel een cijfer moet geven wordt het een: 8,5

7056-

Deel twee van dit spel is al aangekondigd, maar wanneer deze in Europa te kopen is is nog niet duidelijk. Dat wordt één voor mijn verlanglijstje.

Gamereview: Bravely Default
Graphics80%
Gameplay80%
Story90%
Replay80%
83%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%