Een vriend van mij kwam met het volgende aanzetten: Clean Pete. Een Nederlandstalig duo dat in 2012 in de finale van de Grote prijs stond. In april 2013 werden ze getekend door Excelsior en het album ”al zeg ik het zelf’ verscheen in januari 2014. De poëtische teksten, in combinatie met de ”kleinheid” van de zangeressen, zorgde ervoor dat ik na drie liedjes van het album al helemaal hooked was. Ik baal ervan dat ik onder een steen heb gelegen en pas sinds drie weken weet dat dit bestaat.

Ik wilde meer weten over het duo en startte het internet op (google is je vriend). Tegen alle verwachtingen in – niet dus – kwam ik meteen terecht op de website van de Excelsior band.

Of ze nou eeneiig of twee-eiig zijn weten ze niet – dat willen ze ook niet weten. Waar het om gaat is dat de tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven op het podium zingen als uit één mond en vanuit één hart. Renee speelt daarbij cello en Loes gitaar. Samen heten ze Clean Pete. Op hun debuutalbum Al zeg ik het zelf staan 13 liedjes over liefde & verlangen, onmacht & frustratie, te veel eten & vergeten. Liedjes vol warmte, melancholie en melodie. Met Nederlandse teksten die op een wonderlijke wijze speels én poetisch zijn.

Aha! Daar kunnen we wat mee, het betreft hier dus een tweeling. Ik ken alleen maar tweelingen die elkaar het liefste de hersenpan inslaan: leuk dat het ook anders blijkt te kunnen.

Al zeg ik het zelf Clean Pete

Het debuut album van Clean Pete wordt gekenmerkt door prachtig artwork en lieve liedjes die keer op keer verrassend zijn. Het album geeft me een beetje een kleinkunst gevoel. De teksten zijn herkenbaar en plaatsen korte filmpjes in je hoofd. Als luisteraar word je meegenomen in het hoofd van twee lieve meisjes, die ook wel hard uit de hoek kunnen komen (tekstueel dan).

Het album opent met ”Hout van jou”, een prachtig en confronterend liedje met een zware cello die af en toe om de hoek komt kijken. De mix is perfect, de stemmen van Loes en Renee zijn magisch samen. ”Sorry als ik stoor” is het tweede nummer van het album en tevens mijn lievelingsnummer (of is dat zielig voor de andere liedjes als ik deze bestempel als favoriet?) Wat een tekst! Echt. Oprecht. Jaloers. Ik had het willen schrijven. Verdomme. De rest van het album blijft verrassen, blijft mooi en blijft de aandacht trekken.  Ik kan deze muziek niet opzetten als ik mijn hoofd bij iets moet houden, want dan word ik constant afgeleid door de mooie melodieën en teksten van Clean Pete.

Verder wil ik er niet zo veel mijn mening over geven en wil ik jullie vooral aansporen om het album te kopen of in elk geval te beluisteren. Ik ben betoverd, en ik wil stiekem dat jullie dat ook worden.

Tourdates

Ga ze in hemelsnaam ergens zien, want het is echt prachtig. Je gaat er geen spijt van krijgen.

5 april VLS Conservatorium Utrecht

5 april Motel Mozaique, Rotterdam

17 april Theater Kumulus, Maastricht

19 april festival PUUR, Bergen op Zoom

23 april QuiteQuiet, Leiden

24 april De Weijer, Boxmeer

27 april De Compagnie, Veghel

2 mei Heartland festival, Metropool, Hengelo

De complete agenda vind je op Cleanpete.nl en daar vind je natuurlijk ook verdere informatie over het duo.