Waarschijnlijk ga ik oud nieuws vertellen, maar ik moest er vandaag plotseling aan denken en ik wil het graag met jullie delen. Een van mijn favoriete singer/songwriters heeft namelijk ook een aantal ”side projects” die tof zijn. De mensen die ook maar een klein beetje in de muziek zitten of graag muziek luisteren, kennen haar wel, maar ik wil het toch even benoemen.

Wie is het dan?

Ingrid Michaelson. Hoewel ik niet veel positieve reacties hoor van muziekliefhebbers, ben ik elke keer wel onder de indruk. Ik word vrolijk  van haar liedjes en ik vind ze mooi geschreven. Als persoon vind ik haar niet zo leuk denk ik. Daar kwam ik achter toen ik een live track hoorde waarbij ze wat over het liedje vertelde. Ze wilde dat heel enthousiast en grappig vertellen, maar het was helemaal niet grappig. Het liedje is trouwens ook niet leuk.  army of 3

Haar eerste album Girls & Boys heb ik grijs gedraaid. Toen kwam er de periode van ”Be OK” … Dat liedje kent iedereen wel: ”I just wanna be ok, be ok, be ok” bla bla. Dat vond ik wel een leuk liedje, maar de rest van die EP vond ik méh. Op Be OK volgden twee hele toffe albums en tussendoor doet ze dus side projects.

Als je goed luistert naar de nummers van Ingrid Michaelson, dan hoor je heel veel verschillende lagen. Zowel in zang, als in instrumenten. Het leuke aan al haar albums vind ik de samenhang tussen de nummers. Je kan heel duidelijk horen welk nummer, van welk album komt. Er wordt veel aandacht besteed aan de sfeer van het album. Tekstueel vind ik het trouwens ook helemaal de shit.

Maar ik wil de albums van Ingrid Michaelson niet te veel ophemelen. Daarvoor heb ik dit niet geschreven. Ik wil het graag hebben over één van haar side projects.

Army of 3

Nee maar even… ik snap wel dat dit oud nieuws is, maar luister. Ik ben namelijk helemaal weg van de stem van Ingrid Michaelson en de manier waarop zij nummers van anderen kan ombouwen. Dit doet ze wel vaker, maar heeft ze altijd onder haar eigen naam gedaan. Tot daar ineens Army of 3 was.

amry of 3

Army of 3 is een combinatie van Ingrid Michaelson, Chris Kuffner (producer) en Dylan Steinberg (director). Nu leek het er even op dat Michaelson weer een project was begonnen dat ze niet zou afmaken. Tot mijn verbazing kwam dan ook ruim een jaar later (afgelopen oktober) het bericht dat Army of 3 een debuut EP heeft uitgebracht. Het is werkelijk een godswonder.

Voor de mensen die nog nooit iets van Army of 3 hebben gehoord: dit zijn covers die compleet worden omgebouwd en weer opnieuw worden opgenomen. Het concept is simpel, maar de uitvoering ligt wat gecompliceerder. Op deze debuut EP staan behalve de songs die een jaar geleden op YouTube te vinden waren (Somebody that I used to know & We found love) ook nieuwe liedjes. Dat mag natuurlijk ook wel, anders kan je net zo goed die oude dingen opzoeken op YouTube.

Ik vind het bijzonder! Overigens heb ik van de EP nog niets van kunnen vinden op Spotify en YouTube, maar wellicht komt dat nog. Mochten jullie wel een idee hebben waar ik de volledige EP kan beluisteren, dan hoor ik dan heel erg graag! Jullie weten vaak meer dan ik. Ik ben niet zo’n goede researcher (daarom heb ik ook geen journalistiek gestudeerd. Droge hap.)

Enfin. De EP van Army of 3 heeft een creatieve naam, namelijk: Army of 3. WOW. Goed bezig. Ik ben benieuwd of jullie hem al hebben gehoord en wat jullie reactie erop is. Ik vind dit echt geweldig gedaan. Dit is We Found Love, van Rihanna, maar dan zonder Rihanna’s zeurende stem en zonder instrumenten. Puur vocaal. Luisteren!