Kennen we Lorde al? Vast wel! Ik ben al een tijdje bekend met haar EP genaamd ”The Love Club”, en Royals is een hitje dat daar dan weer vanaf komt. Haar eerste album (waar Royals ook op te vinden is) is afgelopen september uitgekomen en het wordt tijd dat Nederland haar écht leert kennen, want volgens mij wordt ze hier nog niet bizar veel gedraaid. Dat durf ik overigens niet met zekerheid te zeggen, want ik luister niet veel naar de radio en mijn tv staat ook nooit aan.

Mocht je Lorde al kennen en nu denken: kom eens met iets wat écht nieuw is. Nee. Dat ga ik niet doen en als je dat stom vindt dan ga je maar weg. Toedeloe. Lorde is het namelijk altijd waard om aandacht aan te besteden.

En wat maakt Lorde dan?

Deze 16-jarige zangeres uit Nieuw-Zeeland maakt electropop, zoals dat overal zo mooi genoemd wordt. Ellie Gouling doet dit natuurlijk ook, maar ik weet niet of dat een eerlijke referentie is. De muziek van Lorde is qua sound absoluut geen commerciële, upbeat Ellie Goulding. Daarom vind ik ook dat het genre electropop deze singer songwriter wat tekort doet. Ze maakt een mooie mix tussen pop, indie en electro en dit mixt ze dan weer met rustige melodieuze lijnen, zoals we die van singer songwriters kennen. Het is magisch. Ik kan het niet uitleggen. Luister maar.

Toen ik gisteren de Billboard 200 doornam (ja dat doe ik nog wel eens) kwam ik Lorde tegen en wel op nummer 3! Haar nieuwe album Pure Heroine is in de US dus een dikke hit! Daar was ik wel verbaasd over eigenlijk, dat Royals het goed doet is te begrijpen, maar dit had ik gewoon niet zien aankomen. Het lijkt erop dat de popmuziek een beetje aan het bijdraaien is van die stomme dance hype waar we al vanaf 2009 naar moeten luisteren. Eindelijk!

Het is overigens ook wel een maffe dame. Zo vond ik nog een filmpje op youtube, waarin zij spreekt over haar kijk op de wereld. Leuk! Volgens mij breekt er nu een tijdperk aan waarin we kunnen zien dat populaire muziek wél weer een boodschap heeft. De artiesten laten weer hun gekke, geflipte kant zien. Dat werd tijd. Geniet van Lorde! Haar complete album staat nog niet op spotify, maar hier kan je haar EP al wel vinden. Verder nog even afwachten, tot ze Nederland verovert.