Ik hou van gratis apps, omdat ze gratis zijn. Dat maakt het lekker laagdrempelig, want je hoeft niet te gokken. Als het niks is, dan gooi je de app er gewoon weer af! Heel handig allemaal. Er zijn veel apps op gezondheidsgebied en om mijn gezondheid toch maar even een boost te geven, heb ik Human gedownload.

Human is één van de vele gratis ”health apps” die er te vinden zijn. Human wil ervoor zorgen dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt. Voor mij natuurlijk ideaal, want ik spendeer soms wel zestien uur per dag aan schrijven… op een houten stoeltje. Mijn lichaam is op dagen helemaal kapot en dan denk ik: ik moet meer bewegen. Nu kom ik wel makkelijk aan 30 minuten per dag, want ik heb geen auto en ik reis bijna niet met het openbaar vervoer. Dus mijn gedachte was: ik zal die Human eens even laten zien wie hier de baas is. Human app

En wie is de baas? Nou, Human dus. Wat een strontvervelende app is dat dan! Ongelooflijk. Het werkt als volgt: Human wil dat je buiten je huis 30 minuten beweegt. Dus stel dat ik fanatiek in mijn woonkamer sta te dansen op Britney Spears (iets wat overigens nooit gebeurt), dan telt dat niet. Human is die vervelende sportdocent van de middelbare school, die altijd zeurt over gezondheid, beweging en frisse lucht. Bah.

Dan toch maar naar buiten

Gisteren besloot ik een wandeling te maken met Human. Zodat Human kon zien dat ik wel degelijk beweeg. Vol enthousiasme liep ik door de straten, tussen de mensen, alsof ik normaal was. Maar dat was ik niet, want ik wist: Human volgt elke stap die ik zet.
Toen ik een tijdje had gelopen, keek ik naar Human. En Human vertelde me dat ik 1 minuut had gelopen. Onzin! Ik had al vier liedjes geluisterd, terwijl ik liep. Human loog tegen mij.

Vervolgens liep ik nog fanatieker door. Het zweet liep in stralen van mijn rug af en ik dacht na een compleet album: Ik ben de baas. Maar thuis deed Human haar rekensom en kwam tot de conclusie dat ik 22 minuten had gelopen. Ik was nog steeds niet de baas. Ik was niet eens EEN baas. Ik was dat meisje dat maar 22 minuten had gelopen, dus Human zei: ”nog acht minuten te gaan, misschien een korte wandeling?”

Are you kiddin’ me?

Serieus Human? Serieus? Inmiddels had ik 50 minuten gelopen en Human vond dat ik nog wel even een korte wandeling kon maken. En op dagen dat ik de hele dag in huis bezig ben, krijg ik: ”het wordt al laat, zou je niet eens gaan bewegen?”
Nee Human! Ik ga niet bewegen! Ik ga nu roken, op mijn houten stoel zitten en wijn drinken. Ga JIJ maar bewegen, de hele dag lui in zo’n telefoon hangen doet ook geen wonderen voor jouw gezondheid.

human app

Goed, nu even iets anders. Ik heb namelijk van mensen gehoord dat de app dus wel werkt en dat het ze ontzettend motiveert om nog ”even lekker te bewegen.” Dit zijn de mensen die gewoon een vervelende partner hebben of stiekem roken en dan maar zeggen dat Human wil dat ze nog even een blokje om gaan. Voor deze mensen is de app een aanrader. Maar laten we eerlijk zijn: zo’n app is – ironisch genoeg – het toppunt van luiheid, want er bestaat namelijk ook iets als een klok. Op die manier kan je zelf kijken hoe lang je beweegt en een klok zeurt niet de hele dag aan je hoofd.